تمثال حضرت علی (علیه السلام) در خزائن ملوک سلف

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: پژوهشنامه گرافیک نقاشی، دوره: 7، شماره: 13
  • کد COI اختصاصی: JR_ARJGAP-7-13_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 43
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هاجر سلیمی نمین

، استادیار گروه ارتباط تصویری، دانشکده هنر، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران، نویسنده مسئول.

مصطفی گودرزی

استاد گروه مطالعات عالی هنر، پردیس هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

بهمن نامور مطلق

دانشیار گروه زبان و ادبیات فرانسه، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

چکیده

نمره ۳۰۵ روزنامه وقایع اتفاقیه در سال ۱۲۷۳ ق به تمثالی از حضرت علی (ع) اشاره کرده که در عهد آن حضرت ایجاد شده و از خزائن ملوک سلف به خزانه عامره دولت ناصری انتقال یافته است. سوال اصلی پژوهش حاضر این بوده که آیا به راستی چنین تمثالی وجود داشته و این تمثال کدامست؟ سوالات فرعی مربوط به چگونگی آن تمثال، کیستی ملوک سلف، و چگونگی تمثال نشانی بوده­اند که میرزا ابوالحسن خان نقاش­باشی غفاری به فرمان ناصرالدین شاه از روی آن تمثال کشیده است. بدین ترتیب، پژوهش بر پایه این پیش­فرض که تمثال خزائن ملوک سلف در «کتابچه جواهرات سلطنتی» دوره ناصری سند شده، شکل گرفته است. مهم­ترین هدف، سپس یافتن این تمثال بوده است. لذا تلاش شده با روش کیفی (استقرایی) و با استفاده از ابزارهای توصیف، ارزیابی، تحلیل، قیاس و تطبیق از میان تمثال­های حضرت علی­(ع) سند شده در کتابچه مذکور ( جامعه آماری)اکتشاف شود. یافته­ها نشان می­دهند که سند پرده رنگ روغنی در «کتابچه جواهرات سلطنتی» مربوط به تمثال خزائن ملوک سلف بوده است. به نظر می­رسد این سند یا متعلق به تمثال خزانه موزه آستان قدس رضوی است که در برخی مراسمات در تکیه دولت نصب می­شده است، یا متعلق به اثری در همان ابعاد، تکنیک، فرم و محتوا است. عمرسنجی دقیق تمثال خزانه موزه آستان قدس رضوی این مساله را مشخص خواهد نمود؛ اگر عمر این اثر بیش از دوره ناصری باشد، متعلق به خزائن ملوک سلف بوده، اما اگر حدود دوره ناصری باشد، اثر صنیع الملک بوده است.

کلیدواژه ها

واژگان کلیدی:تمثال حضرت علی (ع), خزانه عامره, شمایل­خانه, ناصرالدین شاه قاجار, میرزا ابوالحسن خان نقاش­باشی غفاری, خزائن ملوک سلف

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.