بررسی روند تغییرات پارامترهای مهم هیدرواقلیمی در طی دو دهه اخیر در تالاب هامون با استفاده از دادههای ماهواره ای
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: کنفرانس بین المللی محیط زیست تالاب های بین المللی هامون
- کد COI اختصاصی: HWECONF01_031
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 77
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی سیستمهای محیطزیست، دانشگاه تهران، تهران، ایران
دانشیار دانشکده محیطزیست، دانشگاه تهران، تهران، ایران
دانشجوی دکتری برنامه ریزی محیطزیست، دانشگاه تهران، تهران، ایران
کارشناس پژوهشی، گروه محیطزیست طبیعی، پژوهشکده محیطزیست جهاد دانشگاهی گیلان، رشت، ایران
چکیده
تالابها به عنوان اکوسیستم های طبیعی نقش حیاتی در پایداری شرایط هیدرواقلیمی، حفظ تنوع زیستی و وضعیت اکولوژیکی منطقه دارد. اهمیت تالاب ها دو چندان خواهد شد اگر که میان دو یا چند کشور مشترک باشند، زیرا برای مدیریت و حفاظت از آنها باید مدیریت مشارکتی با تاکید بر دیپلماسی صورت گیرد. تالاب هامون یکی از تالاب های مشترک میان کشور افغانستان (بالادست) و کشور ایران (پاییندست) می باشد که در طی دو دهه اخیر از نظر وضعیت هیدرولوژیکی تغییرات چشمگیری را تجربه کرده است. این تحقیق با هدف بررسی تغییرات پارامترهای مهم هیدرولوژی با استفاده از علم سنجش از دور برای تالاب هامون انجام شده است. نتایج نشان می دهد که دمای سطح زمین در سالهای اخیر حدودا ۵ درجه سانتیگراد نسبت به بلندمدت افزایش داشته است. از سویی دیگر بارش روند نسبتا ثابتی را داشته است اما در طی دو سال اخیر روند آن کاهشی بوده است. نتایج دادههای ماهواره و این تحقیقی نشان می دهد که روند کلی مساحت پهنه آبی تالاب نزولی بوده، همچنین همبستگی زیادی میان مساحت پهنه آبی و روند کاهش سطح آب زیرزمینی در منطقه وجود مشاهده شده است. شاخص پوشش گیاهی منطقه نیز روند کاهشی داشته است که ارتباط آن با کاهش سطح آب زیرزمینی توسط آزمون همبستگی پیرسون معنادار گزارش شده است. به طور کلی محصولات ماهواره نشان می دهد که از نظر هیدرولوژیکی هیچ پهنه آبی پایدار و یا دایمی در محدوده تالاب وجود ندارد.کلیدواژه ها
تالاب هامون, هیدرواقلیم, سنجش از دور, منابع آب, اکوسیستممقالات مرتبط جدید
- بررسی تناسب اقلیمی جهت تعیین گونه منتخب آبزی پرورشی (مطالعه موردی جنوب اهواز و شمال شوش)
- ارزیابی فعالیت آنتی آکسیدانی ژنوتیپهای(ارقام) کنجد در پاسخ به تنش سرما
- تاثیر تنش سرما برمحتوای H۲O۲ و MDA در ژنوتیپهای کنجد در مرحله ی گیاهچهای
- بررسی برهمکنش قارچ مایکوریزا آربسکولار و سطوح مختلف فسفر بر گیاه باقلا (. vicia faba L ) تحت شرایط تنش خشکی.
- اثرات زیست محیطی سدها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.