سیاست های کلی نظام در زمینه پیشگیری و کاهش خطر ناشی از سوانح طبیعی و حوادث غیرمترقبه
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: فصلنامه دانش پیشگیری و مدیریت بحران، دوره: 14، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_DPMK-14-4_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 77
نویسندگان
Prehospital Emergency Research Center, National Emergency Medical Organization, Tehran, Iran.
Health in Emergency and Disaster Research Center, Social Health Research Institute, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran.
Health in Emergency and Disaster Research Center, Social Health Research Institute, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran.
Specialized Committee on Development and Land Planning, Secretariat of the Expediency Discernment Council, Tehran, Iran.
Faculty of Art and Architecture,Tarbiat Modares University, Tehran, Iran.
چکیده
زمینه و هدف بروز حوادث و سوانح در جهان پیامدها و مشکلات سلامتی، اقتصادی و اجتماعی برای مردم و دولت ها برجای می گذارد و نیازمند مدیریت و برنامه ریزی دقیق است. سیاست های پیشگیری و کاهش خطرات ناشی از سوانح طبیعی و حوادث غیرمترقبه در سال ۱۳۸۴ در کشور تدوین و ابلاغ شد. با گذشت نزدیک به ۲ دهه از ابلاغ این سیاست ها، مدیریت سوانح و حوادث در کشور با نقص هایی روبه روست. این مطالعه با هدف بررسی و شناسایی چالش های اجرایی سیاست های مدیریت بحران و ارائه پیشنهادات برای بهبود آن انجام شده است. روش این مطالعه به صورت پژوهش کیفی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته هدفمند با ۳۲ نفر از مدیران سازمان ها و نهادهای مختلف انجام شد و تا مرحله اشباع ادامه یافت. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای قراردادی گرانهیم و لاندمن و جهت مدیریت داده ها از نرم افزار MAXQDA استفاده شد. برای اطمینان از صحت و پایایی داده ها، از معیارهای لینکلن و گوبا بهره گرفته شد. یافته ها ۳۶ چالش فرعی در مدیریت بحران کشور شناسایی شدند که به ۵ دسته چالش اصلی (شکاف در سیاست گذاری، ضعف در جاری سازی سیاست ها، محدودیت منابع مالی، نقص در هماهنگی و مدیریت اطلاعات، نگرش ناکارآمد در سطح تصمیم ساز و تصمیم گیر) تقسیم بندی شدند. فقدان سیستم منسجم، جامع و آینده نگرانه سیاست ها، عدم وجود نقشه راه جامع و برنامه ریزی جهت پیشبرد سیاست ها، شفاف نبودن اختیارات و مسئولیت سازمان ها، عدم تخصیص اولویت بودجه ای برای برنامه های بحران، ضعف در ایفای نقش هماهنگی سازمان مدیریت بحران و ضعف در نظام پایش و ارزشیابی سازمان ها از اهم چالش های فرعی بودند. نتیجه گیری اجرای برنامه های مدیریت بحران در کشور در سطوح سیاست گذاری، برنامه ریزی و اجرا با چالش ها و مشکلاتی در سازمان ها همراه است. توجه به اصول سیاست گذاری در بازنگری سیاست ها، اصلاح ساختار، قوانین و دستورالعمل های کشوری و فرایندها در برنامه های سازمان مدیریت بحران کشور می تواند منجر به ارتقای آمادگی کشور و مدیریت صحیح در زمان بروز حوادث و بلایا شود.کلیدواژه ها
Crisis management, Policy making, Disasters, Iran, مدیریت بحران, سیاست, حوادث و بلایا, پژوهش کیفیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.