مقایسه اثر بیماری برق زدگی و پژمردگی آوندی بر عملکرد دانه نخود در شرایط تنش خشکی و نرمال در منطقه سرارود
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: دومین همایش ملی توسعه پایدارکشاورزی ومحیط زیست سالم
- کد COI اختصاصی: SADHE02_481
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 827
نویسندگان
کارشناس ارشد و عضو باشگاه پژوهشگران جوان ، اصلاح نباتات ، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه ، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد زیست شناسی سلولی و مولکولی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق ( قیام دشت ) ، ایران
باشگاه پژوهشگران جوان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا ، ورامین، ایران
چکیده
قارچ عامل بیماری برقزدگی Ascochyta rabiei Pass. Lab)یکی از مهمترین عوامل زیستی محدود کننده کشت وتولید نخود در بیشتر مناطق دنیا و از جمله ایران بشمار میرود. بیماری برقزدگی نخود که در اثرDidymella rabiei ایجاد میشود، مهمترین بیماری نخود معمولی در استان کرمانشاه است . آلودگی اولیه به این بیماری عمدتًا از بذور و بقایای گیاهی آلوده بوده و آلودگی ثانویه به وسیله اسپورهای غیرجنسی قارچ که روی اندامهای هوایی گیاه قرار میگیرند، ایجاد می شود.به منظور ارزیابی اثر بیماری برق زدگی و پژمردگی اوندی بر روی عملکرد محصول نخود آزمایشی در ایستگاه تحقیقاتکشاورزی دیم سرارود در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار بر روی 15 ژنوتیپ در دو محیط بدون تنش وتنش خشکی اجرا گردید. میانگین تعداد دانه در بوته از نوسانی بین 23 تا 36 برخوردار بود که ژنوتیپ های هاشم وFLIP98-22کمترین ( 23 دانه) و ژنوتیپ بیونیج بیشترین( 36 دانه) مقدار را نشان داد. کمترین وزن صد دانه ( 25 گرم) مربوط بهILC482 و بیشترین آن44/67گرم) مربوط به بیونیج بود. بیونیج برای دو صفت تعداد دانه در بوته و وزن صد دانه نسبت به رقم شاهد (آزاد) برتر بود و این برتری در سطح احتمال 1% معنیدار نشان داد. ژنوتیپ بیونیج با 1065 کیلوگرم در هکتار و هاشم با 668 کیلوگرم در هکتار از بیشترین و کمترین عملکرد دانه برخوردار بودند. ضمن اینکه بیونیج نسبت به رقم شاهد (آزاد) برتر و اینبرتری در سطح احتمال 5% معنیدار بود. ولیFLIP98-131را به دلیل دارا بودن عملکرد دانه بالا و اقتصادی در هر دو شرایط بدون تنش و تنش قابل کشت و توصیه میباشد. در نهایت با توجه به نتایج بدست آمده رقم محلی بیونیج در هر دو شرایط بدون تنش و تنش عملکرد اقتصادی میدهد ولی به دلیل حساسیت به بیماری برق زدگی قابل توصیه برای کشت نمیباشدکلیدواژه ها
برق زدگی ، پژمردگی آوندی ، سرارود ، عملکرد ، نخودمقالات مرتبط جدید
- مدیریت پسماندهای پتروشیمی در ایران
- جایگاه معماری سبز در چشم انداز شهرهای تاب آور
- کاربرد برنامه ریزی همکارانه در سوانح طبیعی (مطالعه موردی امداد و نجات وشبکه های دسترسی شهری در زمان وقوع زلزله)
- وضعیت کیفی هوای کلان شهر تهران بر اساس شاخص AQI طی سال های ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۲
- مانور ابزاری مناسب برای فرآیند یادگیری و پاسخی موثرجهت کاهش خسارات ناشی از شرایط اضطراری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.