بررسی وضعیت بهینگی مصرف نهادههای کود، سموم شیمیایی و آب در تولید محصول گندم استان گلستان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش ملی توسعه پایدارکشاورزی ومحیط زیست سالم
  • کد COI اختصاصی: SADHE02_291
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1064
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیمین دخت قاسمیان

دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی و مدرس دانشگاه پیام نور گرگان

محسن شوکت فدایی

استاد و مدیرگروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه پیام نور مرکز شرق تهران

فاطمه رستمیان

دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی و مدرس دانشگاه پیام نور یاسوج

ابراهیم محمدی

دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی دانشگاه پیام نور مرکز شرق تهران

علیرضا رشیدی

دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی دانشگاه پیام نور مرکز شرق تهران

یحیی استادی

دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی دانشگاه پیام نور مرکز شرق تهران

چکیده

امروزه مقوله امنیت غذایی همواره بهعنوان یکی از مهمترین دغدغههای کشورهای در حال توسعه و ایران بوده که به موازات افزایش جمعیت و بهتبع آن، تغییر، تنوع و افزایش تقاضا از اهمیت بیشتری برخوردار میگردد. گندم بهعنوان غذای اصلی اکثریتجمعیت دنیا و محصولی استراتژیک که سهم قابلتوجهی در سبد هزینه خانوار دارد، کشت میشود. مطالعه حاضر به بررسی وضعیت مصرف نهادههای کشاورزی تولید گندم و استخراج میزان انحراف از حد بهینه و پایدار نهادهها، بهویژه نهادههای آلاینده محیط زیست از طریق برازش تابع تولید میپردازد. آمار و اطلاعات بهصورت مقطعی و از 127 نمونه پرسشنامه هزینه تولید درسطح مزارع گندم استان گلستان و مطالعات کتابخانهای جمعآوری گردید. پس از برازش و گزینش مناسبترین فرم تابع تولید، و محاسبه کشش نهادههای تولید، مصرف بهینه نهادههای کشاورزی در تولید گندم بررسی شد. نتایج برازش تابع تولید، حاکی از گزینش تابع تولید کاب- داگلاس بهعنوان بهترین فرم تابعی میباشد. همچنین بر اساس مقادیر محاسبهشده کشش جزیی، از میاننهادههای کود ازت، کود فسفات، سموم شیمیایی، بذر، سایر کودها و آب تنها، نهادههای کودهای ازته، فسفاته و سایر کودها در ناحیه دوم اقتصادی قرار دارند؛ درحالیکه نهادههای سم ، بذر و آب در ناحیه سوم و غیراقتصادی تولید مصرف میشوند. نظر بهاینکه تقاضا برای این نهادهها کششپذیر است، افزایش قیمت چنین نهادههایی (نظیر حذف یارانهها) سبب میشود این عوامل درناحیه دوم اقتصادی و بهینه مصرف شوند. در نهایت، باتوجه به یافتههای مطالعه، بهمنظور استفادهی صحیحتر از نهادهها درجهت پایداری تولید و افزایش عملکرد میبایست به یکپارچهسازی اراضی در منطقه و سرمایهگذاری در زیربناهای شبکههای آبیاری، تجهیز و نوسازی اراضی، آبخیزداری دقت و توجه کافی نمود.

کلیدواژه ها

مصرف بهینه،گندم، تابع تولید، کاب داگلاس، کشاورزی پایدار، گلستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.