اثر بیوچار و کیفیت آب آبیاری بر عملکرد و بهره وری آب ذرت

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 18، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-18-6_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 77
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی زنجانی

دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه مهندسی آب، دانشکده فناوری کشاورزی (ابوریحان)، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران،

محمود مشعل

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده فناوری کشاورزی (ابوریحان)، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

مسعود پورغلام آمیجی

گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

چکیده

آب های نامتعارف، مطمئن ترین منابع آبی هستند که در شرایط کمبود، وضعیت نامناسب اقلیمی و بحران ها در دسترس می باشند. همچنین با توجه قرارگیری کشور ایران در موقعیت جغرافیایی خشک و نیمه خشک، باید از هرگونه تلفات تبخیری آب جلوگیری کرد. به همین دلیل، این پژوهش با هدف بررسی تاثیر بیوچار و پساب تصفیه شده بر عملکرد و بهره وری آب بر اساس وزن تر، خشک و دانه ذرت انجام شد. بنابراین آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی در گلدان های استونه ای به ارتفاع ۶۰ و قطر ۳۰ سانتی متر و در هوای آزاد در شهرستان قم در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه نوع آب با کیفیت مناسب (چاه) (I۱)، پساب تصفیه شده (I۲) و اختلاط آب و پساب تصفیه شده با نسبت یکسان (I۳) و سه سطح بیوچار (تهیه شده از مواد سلولزی چوب های جنگلی) شامل ۱۰ درصد حجمی گلدان ها (B۱)، ۵ درصد حجمی گلدان ها (B۲) و عدم استفاده از بیوچار (B۳) بود. نتایج نشان داد که اثر متقابل کیفیت آب و کاربرد سطوح مختلف بیوچار بر شاخص برداشت، بهره وری آب بر اساس وزن تر، خشک و دانه ذرت در سطح احتمال ۱ درصد و عمکلرد دانه در سطح احتمال ۵ درصد معنی دار شد.بیشترین مقدار صفات شاخص برداشت، بهره وری آب بر اساس وزن تر، خشک و دانه ذرت به ترتیب ۰/۵۳، ۲/۰۴ کیلوگرم بر مترمکعب، ۰/۴۹ کیلوگرم بر مترمکعب و ۰/۱۹ کیلوگرم بر مترمکعب و همچنین عملکرد دانه ۳۷۱/۸۱ گرم از تیمار B۱I۱ به دست آمد. صفات فوق نسبت به حداقل ترین تیمارها، به ترتیب ۴۳/۲، ۲۸/۳، ۴۴/۱ و ۳۵/۸ درصد و عملکرد دانه ۳۶/۱ درصد افزایش داشت. نتایج کلی حاکی از آن بود که در شرایط ثابت کیفیت آب، بیوچار می تواند با حفظ مواد مغذی و رطوبت در خاک، افزایش عملکرد، شاخص برداشت و بهره وری آب ذرت را تضمین کند.

کلیدواژه ها

ارتقای بهره وری آب, افزایش عملکرد محصول, آب نامتعارف, محصول راهبردی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.