تاثیر محلول پاشی عصاره جلبک دریایی بر عملکرد، بهره وری مصرف آب و کیفیت فلفل دلمه ای در شرایط شوری آب آبیاری
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 18، شماره: 6
- کد COI اختصاصی: JR_IDJ-18-6_010
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 35
نویسندگان
گروه مهندسی آب، دانشکده آب و خاک، دانشگاه زابل، زابل، ایران.
گروه مهندسی آب، دانشکده آب و خاک، دانشگاه زابل، زابل، ایران
گروه مهندسی آب، دانشکده آب و خاک، دانشگاه زابل، زابل، ایران.
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
چکیده
تنش شوری یکی از مهمترین عوامل محدودکننده عملکرد گیاهان در مناطق خشک و نیمه خشک است. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر عصاره جلبک دریایی بر عملکرد و بهره وری مصرف آب فلفل دلمه ای در شرایط شوری آب آبیاری انجام شد. تحقیق حاضر در بهمن ماه ۱۴۰۲ در مزرعه تحقیقاتی واقع در شهرستان زهک در قالب طرح کرت های خرد شده به صورت بلوک کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل ۳ سطح شوری آب آبیاری (S۱ ، S۲، S۳ به ترتیب معادل ۱، ۳ و ۵ دسی زیمنس بر متر) و محلول پاشی غلظت های مختلف عصاره جلبک دریایی (SE۱، SE۲، SE۳ و SE۴ به ترتیب معادل ۰، ۵/۰، ۵/۱ و ۳ گرم در لیتر) بود. محلول پاشی برگی تیمار صفر ( تیمار شاهد بدون جلبک دریایی) با آب مقطر انجام شد. اولین برداشت میوه اواسط اردیبهشت ۱۴۰۳ انجام و در مجموع ۸ بار برداشت انجام گردید. در هر برداشت، پارامترهای ارتفاع گیاه، وزن، تعداد و قطر میوه، عملکرد، شاخص سطح برگ گیاه، مقادیر کلروفیل a و b برگ و ویتامین ث میوه اندازه گیری و بهره وری مصرف آب محاسبه شد. نتایج نشان داد تاثیر جلبک دریایی و شوری آب آبیاری بر پارامترهای اندازه گیری شده در سطح احتمال یک و پنج درصد معنی دار بود. بیشترین مقدار ارتفاع (۵/۹۸ سانتی متر)، شاخص سطح برگ (۸/۵۷ سانتی متر مربع)، عملکرد (۶/۳۲ تن در هکتار)، بهره وری مصرف آب (۰۷/۴ کیلوگرم در هکتار) و کلروفیل a (۶/۱۵ میلی گرم در گرم) و کلروفیل b (۶/۹ میلی گرم در گرم) از تیمار S۱SE۴ (شوری آب ۱ دسی زیمنس بر متر و محلول پاشی ۳ گرم در لیتر عصاره جلبک دریایی) به دست آمد. به طور کلی نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که تنش شوری دارای آثار منفی بر رشد و عملکرد گیاه فلفل می باشد که این آثار منفی می تواند به وسیله محلول پاشی عصاره جلبک دریایی کاهش یابد.کلیدواژه ها
ارتفاع گیاه, شاخص سطح برگ, ویتامین ثاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.