پیامدهای گسترش ناتو در قفقاز جنوبی بر معادلات امنیتی ایران
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی علوم انسانی، علوم آموزشی، حقوق و علوم اجتماعی
- کد COI اختصاصی: HELSCONFE05_123
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 103
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد مطالعات منطقه ای، مطالعات قفقاز و آسیای مرکزی، دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده
گسترش ناتو به عنوان یکی از مهمترین تحولات ژئوپلیتیکی پس از جنگ سرد، تاثیرات گسترده ای بر معادلات امنیتی مناطق پیرامونی از جمله قفقاز جنوبی داشته است. این منطقه به واسطه موقعیت ژئواستراتژیک و نزدیکی به مرزهای شمال غربی ایران، به یکی از کانون های رقابت قدرت های بین المللی تبدیل شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی پیامدهای گسترش ناتو در قفقاز جنوبی بر معادلات امنیتی جمهوری اسلامی ایران انجام شده است. سوال اصلی پژوهش این است که گسترش ناتو در قفقاز جنوبی چه تاثیری بر راهبردهای امنیتی ایران دارد؟ فرضیه پژوهش بر این اصل استوار است که گسترش ناتو در این منطقه، ضمن افزایش تهدیدات بالقوه علیه ایران، زمینه ساز تغییر در الگوهای امنیتی ایران از راهبردهای بازدارنده به تقویت تعاملات منطقه ای و ائتالف های دفاعی شده است. این پژوهش بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی و با اتکا بر داده های کتابخانه ای و اسناد رسمی، به بررسی روندهای تاریخی، ژئوپلیتیکی و راهبردی مرتبط پرداخته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که حضور ناتو در قفقاز جنوبی، عالوه بر افزایش رقابت های منطقه ای و تهدیدات نظامی، به تقویت روند نظام یسازی و تغییر موازنه قوا در منطقه منجر شده است. بر این اساس، ایران به منظور حفظ ثبات و امنیت ملی، به سمت بازتعریف راهبردهای امنیتی خود و گسترش همکاری با بازیگران منطقه ای نظیر روسیه و چین حرکت کرده است.کلیدواژه ها
ناتو, قفقاز, امنیت, ایران, مکتب کپنهاگمقالات مرتبط جدید
- فناوری های نوین در آموزش: تسهیل یادگیری یا ایجاد شکاف دیجیتالی؟
- تعارض و همگرایی توسل به اصل ضرورت نظامی در شرایط اضطراری: بازنگری حقوق بشردوستانه در درگیری های مسلحانه
- Using Renewable Energy For Sustainable Port
- حق بر حریم خصوصی در فضای مجازی با تاکید بر قوانین ایران و اروپا
- تاثیر هوش مصنوعی بر عدالت در حقوق بین الملل
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.