مروری برنقش اخلاق در حسابداری و مسئولیت اجتماعی شرکت ها
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: اولین کنگره منطقه ای مباحث جاری در سیستم های هوشمند حسابداری ،حسابرسی ، مالی و مالیاتی (چالش ها و فرصت ها)
- کد COI اختصاصی: TSTACONF01_057
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 452
نویسندگان
دانشیار گروه حسابداری، واحد مرند، دانشگاه آزاد اسلامی،مرند،ایران.
دانشجوی دکترای حسابداری واحد مرند، دانشگاه آزاد اسلامی،مرند، ایران
چکیده
حرفه ی حسابدارییکی از حساس ترین موضوعات مرتبط با اشخاص جامعه یعنی مال و دارایی افراد در ارتباط است . حسابداران مانند پزشکان هستند که اعتماد شخص مقابل نقش اصلی را در شغل و حرفه ی آنان دارد. بی اعتمادی صاحبکار آفت سیستم هایحسابداری است . اخلاق در حسابداری به معنای پایبندی به اصولی نظیر صداقت ، شفافیت و عدالت در ارائه اطلاعات مالی است . این اصول نه تنها به افزایش اعتبار و اعتماد عمومی به اطلاعات مالی کمک می کنند، بلکه به جلوگیری از رفتارهای نادرست و تقلب آمیز نیز می انجامن د.مسئولیت اجتماعی شرکت ها به معنای تعهد سازمان ها به انجام فعالیت هایی است که به نفع جامعه و محیط زیست باشد. این مفهوم شامل حمایت از جامعه ، حفاظت از محیط زیست و ایجاد شرایط کاری مناسب برای کارکنان است . بنابراین رعایت اصول اخلاقی در حسابداری می تواند به تقویت مسئولیت اجتماعی شرکت ها کمک کند.هدف این پژوهش بررسی مروری بر نقش اخلاق در حسابداری و مسئولیت اجتماعی شرکت ها می باشد، در این پژوهش بااستفاده از منابع کتابخانه ای سعی بر شناخت بهتر پدیده های اخلاقی موثر در رفتاریک حسابدار شده تا بتواند راهکارهایی جهت بهبود فعالیت این حرفه برای عموم ارائه دهد. در نهایت ، این پژوهش به بررسی چالش ها و فرصت های موجود درپیاده سازی اصول اخلاقی در حسابداری و تاثیر آن بر مسئولیت اجتماعی شرکت ها می پردازد. نتایج این بررسی نشان می دهدکه توجه به اخلاق در حسابداری نه تنها به بهبود عملکرد مالی شرکت ها کمک می کند، بلکه به تقویت مسئولیت اجتماعی و بهبود شرایط اجتماعی منجر می شود.کلیدواژه ها
اخلاق ، اخلاق در حسابداری، مسئولیت اجتماعی شرکت هامقالات مرتبط جدید
- بررسی و شناسایی ارتباط یادگیری سازمانی با عملکرد شرکت با نقش میانجی خلاقیت و مدیریت کیفیت جامع
- بررسی تاثیر تردید حرفه ای و ویژگیهای شخصیتی بر کیفیت گزارش حسابرسی
- بررسی تاثیر اشتیاق کارآفرینانه بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی با نقش میانجی رهبری کارآفرین (مورد مطالعه: صنایع نساجی هالل ایران)
- تاثیر انعطاف پذیری کارکنان بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی
- تاثیر همدلی سازمانی بر مشارکت کارکنان با نقش میانجی جو سازمانی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.