بهبود تولید بیوهیدروژن از ساقه آفتابگردان با استفاده از مخلوط میکروبی با پیش-فرآوری حرارتی، اسیدی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: چهارمین همایش بیو انرژی ایران (بیو ماس و بیو گاز)
  • کد COI اختصاصی: BIOENERGY04_057
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1130
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مهدی حسامی

دانشجوی کارشناسی ارشد- دانشکده مهندسی شیمی- دانشگاه صنعتی اصفهان

حمید زیلویی

استادیار دانشکده مهندسی شیمی - دانشگاه صنعتی اصفهان

کیخسرو کریمی

استادیار دانشکده مهندسی شیمی - دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

در این تحقیق اثر پیش فرآوری های حرارتی، اسیدی و همچنین ترکیبی از آن ها بر روی مخلوط میکروبی بمنظور افزایش تولید بیو هیدروژن از ساقه آفتابگردان مورد بررسی قرار گرفت. پیش فرآوری شوک حرارتی در دو دمای 85 و100 درجه سانتیگراد به مدت زمان 15 و 45 دقیقه انجام شد. پیش فرآوری اسیدی با استفاده از محلول هیدروکلریک اسید 6 نرمال با تنظیم pH مخلوط میکروبی روی 2 به مدت 24 ساعت انجام شد. برای پیش فرآوری ترکیبی، ابتدا پیش فرآوری اسیدی و سپس پیش فرآوری حرارتی انجام شد. بر روی ساقه آفتابگردان نیز یک نوع پیش فرآوری با محلول 50 درصد حجمی ایزوپروپانول در آب در دمای 180 درجه سانتیگراد به مدت زمان 60 دقیقه انجام شد. بیشترین مقدار هیدروژن تولید شده 17/8 میلی لیتر به ازای گرم جامد فرار، مربوط به پیش-فرآوری شوک حرارتی در دمای 85 درجه سانتیگراد به مدت زمان 45 دقیقه بر روی سوبسترای فرآوری شده بدست آمد که نسبت به سوبسترای پیش فرآوری نشده 4 برابر افزایش تولید هیدروژن را به دنبال داشت. پیش فرآوری اسیدی روی مخلوط میکروبی تأثیر کمی بر تولید هیدروژن به همراه داشت و میزان 6/3 میلی لیتر هیدروژن به ازای گرم جامد فرار برای سوبسترای پیش فرآوری شده بدست آمد. بهترین پیش فرآوری ترکیبی برای حالت پیش فرآوری اولیه اسیدی و سپس پیش فرآوری شوک حرارتی در دمای 85 درجه سانتیگراد به مدت 15 دقیقه به میزان 2/8 و 12/5میلی لیتر هیدروژن به ازای گرم جامد فرار برای سوبسترای پیش فرآوری نشده و فرآوری شده بدست آمد. میزان متان تولید شده برای هر کدام از پیش فرآوری های انجام شده روی مخلوط میکروبی کمتر از 1 درصد بود.

کلیدواژه ها

بیوهیدروژن، ساقه آفتابگردان، پیش فرآوری مخلوط میکروبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.