آزادی آکادمیک: تحلیل ترجمان اندیشه ذینفعان نهاد علم در ایران
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: فصلنامه اندیشه های نوین تربیتی، دوره: 20، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_JONTOE-20-4_011
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 64
نویسندگان
دانشجوی دکتری مدیریت آموزشی، گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
استاد مدیریت آموزشی، گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
دانشیار مدیریت آموزشی، گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
استاد مدیریت آموزش عالی، گروه علوم تربیتی، دانشکده مدیریت، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
چکیده
این پژوهش به دنبال شناخت تفهم تفسیری جامعه علمی(استادان و دانشجویان) ایران از آزادی آکادمیک بوده و با رویکرد مطالعه کیفی(تفسیری) و استراتژی پدیدارنگاری انجام شده است. مشارکت کنندگان در میدان تحقیق ۴۱ نفر از ذینفعان جامعه دانشگاهی(۲۲ عضو هیات علمی و ۱۹ دانشجوی تحصیلات تکمیلی) از سه دانشگاه تهران، علامه طباطبائی و کردستان بودند. نمونه گیری از نوع هدفمند و با بیشبنه تنوع انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات از منشور مصاحبه نیمه ساختارمند استفاده شد و مصاحبه ها تا زمان رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. داده ها با استفاده از کدگذاری نظری تحلیل شدند که ۵ ساخت توصیفی: ابتکار عمل بنیادین، فقدان هژمونی عقیده و تلقین، حکمرانی آوای آکادمیک، دانشگاه درون انتظام و فضای حرفه ای قابلیت ساز به عنوان ترجمان جامعه دانشگاهی ایران از آزادی آکادمیک به دست آمد. ساخت های توصیفی مورد اشاره بیشترین انطباق مفهومی/تاریخی و استعاری را با الگوی صنفی از آزادی آکادمیک دارند. فهم از آزادی آکادمیک در بین استادان بیشتر ناظر بر الگوی صنفی و در بین دانشجویان بیشتر ناظر بر الگوهای لیبرال و مدنی است. فهم استادان، بیشتر بر مفهوم سازی صنفی، شغلی و حرفه ای از آزادی آکادمیک محدود است. دانشجویان در مقایسه با استادان به دلیل عدم وابستگی سازمانی به نهاد بروکراتیک و فقدان سرمایه های در معرض خطر، دیدگاه های انتقادی و لیبرال تری به آزادی آکادمیک دارند.کلیدواژه ها
آزادی آکادمیک, دانشگاه, دولت, استقلال, آزادی اندیشهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.