گذار از اقتصاد منبع بنیان به دانش بنیان

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: نشریه طبیعت ایران، دوره: 9، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IRNAT-9-5_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 88
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی علیزاده علی آبادی

دانشیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

چکیده

بشر، از زمان پیدایشش روی کره خاکی، به دنبال استفاده از مواهب خدادادی، به عنوان «منابع طبیعی» بوده است. در ابتدای حیات بشر، این بهره مندی، در حد استفاده از سایر جانوران، برای تامین نیازهای اولیه خود و خانواده اش، از طریق شکار و جمع آوری غذا بوده است. تا اینکه در حدود ۱۲ هزار سال پیش، کم کم، به مهارت‎های خلاقانه تری ازجمله کشاورزی و تولید ابزارهای پیشرفته تری دست یافت. با ورود بشر به عصر کشاورزی، که از آن به عنوان «انقلاب کشاورزی» یاد می شود، بشر روزبه روز بیشتر از منابع طبیعی اطرافش، به ویژه زمین و آب استفاده نمود. کاشت، داشت و برداشت محصولات کشاورزی با استفاده از آب و اراضی مستعد و مناسب و به موازات آن تخریب جنگل ها و مراتع، برای دستیابی بیشتر به پناهگاه، سوخت و نیز منابع آبی و زمین، موجب یک جانشینی بشر، زادوولد بیشتر، افزایش نیازهای بشر برای سکونت، تامین غذا و امنیت، زندگی اجتماعی و هم افزایی های فراوان در فعالیت های مشترک و ایجاد فرهنگ، دین، علم، تجربه و درنهایت، فناوری های مختلف شد، بنابراین، وی روزبه روز بر توان خود برای بهره برداری هرچه بیشتر از طبیعت و محیط اطراف خود، برای رفاه و آسایش بیشتر و اقتصادی پررونق تر افزود. در این دوره، که نظام اقتصادی حاکم بر آن را «فئودالیسم» نام نهاده اند، از آب و اراضی کشاورزی به عنوان دو منبع یا سرمایه بسیار ارزشمند، به طور حداکثری بهره برداری شد، به طوری که بدون این دو منبع، به عنوان منابع طبیعی تجدیدشونده، امکان هیچگونه رشد و توسعه ای در اقتصاد بشر وجود نداشت.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.