تحلیل محتوای کتاب های مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی بر اساس معیارهای برنامه آموزش فلسفه به کودکان با جهت گیری آموزش چندفرهنگی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دوفصلنامه تفکر و کودک، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_FABAK-15-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 138
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وریا نوروزی

دانش آموخته ی دکتری تخصصی برنامه ریزی درسی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.

یوسف ادیب

استاد، گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

جهانگیر یاری حاج عطالو

استادیار، گروه علوم تربیتی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.

رحیم بدری گرگری

استاد، گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

پژوهش حاضر درصدد تحلیل محتوای کتاب­های مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی از نظر میزان توجه به برنامه آموزش فلسفه به کودکان با جهت­گیری آموزش چندفرهنگی است. این پژوهش توصیفی از نوع تحلیل محتوای کمی بود که برای تجزیه و تحلیل داده­ها از روش آنتروپی شانون استفاده گردید. ابزار پژوهش، چک­لیست محقق­ساخته از معیارهای تفکر فلسفی (کاوشگری، استدلالی و تعاملی) و مولفه­های آموزش چندفرهنگی (۱۵ مولفه) بوده که روایی آن با استفاده از داوری تخصصی، تایید و پایایی آن با روش اسکات ۸۷ درصد محاسبه شده است. کل جامعه آماری مشتمل بر ۴ جلد کتاب مطالعات اجتماعی پایه­های سوم تا ششم به عنوان نمونه انتخاب شد که واحدهای تحلیل نیز متن، تصاویر و فعالیت­های کتاب بود. در نهایت ۴۸ مرتبه­ مولفه­های مورد بررسی شناسایی شد که نتایج نشان­دهنده­ی بیشترین میزان توجه به مفهوم "مواد، وسایل و محیط آموزشی" و سپس مفاهیم ملت/زبان، روش­های تدریس و ارتباطات فرهنگی می­باشد. مولفه­های "عدالت"، "برابری و ضدتبعیض"، "کرامت و حقوق انسانی"، "جنسیت"، "ارزشیابی"، "احترام به عقاید مختلف" و "زندگی مسالمت­آمیز" نیز فاقد انعکاس بوده که نشان از توزیع نامتوازن مولفه­ها می­باشد. بنابراین این برنامه در برنامه درسی مطالعات اجتماعی دوره­ی ابتدایی مغفول مانده و با نظر به جامعه­ی متکثر ایران، بازنگری در کتب درسی پیشنهاد می­شود.

کلیدواژه ها

برنامه آموزش فلسفه به کودکان, آموزش چندفرهنگی, مطالعات اجتماعی, آنتروپی شانون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.