بررسی پایداری در ابنیه سنتی ایران (با تأکید بر اقلیم گرم و خشک)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش ملی اقلیم، ساختمان و بهینه سازی مصرف انرژی
  • کد COI اختصاصی: CBOEC02_297
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1914
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا کمالی

سازمان نظام مهندسی ساختمان استان اصفهان

چکیده

معماری سنتی ایران که با غنای فراوان خود با گذشت سالها هنوز طراوت و تازگی خود را حفظ نموده و به عنوان یک معماری ارزشمند همچون میرائی گرانبها در اختیار ما قرار گرفته است، ما را به این تفکر وامی دارد که چه عاملی باعث گشته تا اکثر بناهای ساخته شده در آن دوران با روند طبیعت کمترین تعارضی را داشته باشد. ولی معماری ای که امروزه مشاهده می کنیم، اکثر عصاره ای از معماری سرتاسر جهان است که در آن کمتر تطابق بنا با ارزش ها و فرهنگها به چشم می خورد. این امر سبب شده آنچه که به کار می بریم نه تنها با محیط طبیعی اطراف ما مطابقت نداشته باشد، بلکه در بسیاری از مواقع، باعث شده اثرات نامطلوبی که به زیست بوم اطراف ما می گذرد، به شدت افزایش یابد. از طرف دیگر با مفهوم و ابعاد مختلف پایداری در تناقض است. بررسی پایداری در ابنیه سنتی ایران در چهار بخش زیست محیطی، کالبدی، فرهنگی اجتماعی و اقتصادی می تواند مهر تأئیدی بر وجود پایداری در معماری سنتی ایران زمین شود. شرایط خاص اقلیم گرم و خشک باعث شده تا معماران در پی تلاش مدام در جهت تطابق معماری با شرایط محیطی این اقلیم باشند که توجه به این مورد یکی از راهکارهای رسیدن به اهداف معماری پایدار است. در این مقاله که با روش پژوهش کیفی انجام شده، با عنایت به تحقیقات پیشین در این زمینه، سعی شده مطالبی هر چند کلی از نگاهی جدید مطرح و روند دستیابی به پایداری در خانه های سنتی اقلیم گرم و خشک روشن گردد و بتوان گامی در جهت حصول پایداری در شرایط نسبتاً تاریک معماری امروز برداشته شود.

کلیدواژه ها

کالبد- محیط زیست- معماری پایدار- معماری سنتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.