تاثیر معماری و شهرسازی معاصر بر ایجاد جزایر گرمایی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش ملی اقلیم، ساختمان و بهینه سازی مصرف انرژی
  • کد COI اختصاصی: CBOEC02_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1598
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میترا قربی

عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور کرمان

چکیده

انسان با محیط خود رابطهء متقابل دارد؛ یعنی از یک سو تحت تأثیر محیط قرار می گیرد و از سوی دیگر بر آن اثر می گذارد.این تأثیرپذیری و تأثیرگذاری با توجه به سطح پیشرفت های انسانی متفاوت هستند. انسان های اولیه تحت کنترل شدید وبی چون و چرای محیط و شرایط حاکم بر آن بودند، اما امروزه انسان با بهره گیری از فناوری توانسته بر بسیاری ازمحدودیت های محیطی فائق آید و تأثیرات جدی بر آن بگذارد. تغییرات آب و هوا یکی از نمونه های روشن از نتیجهء فعالیتانسان هاست. انسان ها با تغییراتی که در محیط خود ایجاد می کنند. شرایطی را به وجود می آورند که موجب می شود، اقلیم ودرجهء حرارت هوا تغییر کند. روشن ترین آثار تأثیر انسان بر اقلیم را می توان در شهرها مشاهده کرد. گسترش شهرنشینی وافزایش جمعیت در کلان شهرها از یک سو و رشد فعالیت های صنعتی بزرگ از سوی دیگر باعث ایجاد تغییراتی بر خرداقلیم مناطق شهری شده است. همزمان با این تغییرات اقلیمی، ممکن است یک سلسله تحولا ت اقتصادی -اجتماعی نظیرمهاجرت گسترده روستائیان به شهرها نیز اتفاق بیفتد. یکی از بهترین نمونه های تغییر اقلیم، پدیده « جزیرهء گرمایی » درشهرهاست که در این مقاله به بررسی آن پرداخته می شود.در این مقاله سعی بر آن است تا پس از مروری بر مبدا و منشا مفهوم جزایر گرمایی، تعریف آن و شناخت عوامل موثر ایجادآن در شهرسازی معاصر به بررسی و تحلیل عوامل تاثیرگذار برشکل گیری جزایرگرمایی درشهر و بالاخص مراکز شهری، بهعنوان یکی از عواملی که برایجاد شرایط نامطلوب زیست محیطی و ناپایداری شهری بسیار تاثیر گذار است، پرداخته شود.پدیده جزایر حرارتی از محور عمودی در این مقاله بررسی می شود. در محور عمودی حرارت تا ارتفاع 200 الی 300 متریبالای سطح شهر اوج می گیرد و در روزهای صاف و بدون ابر ارتفاع زبانه ها به 500 متر نیز می رسد . وسعت شهر و بافتکالبدی آن نیز در شدت یا ضعف این پدیده دخالت دارند. مثلاً کاهش تعداد طبقات و یا انفصال ساختمان ها از یکدیگر دربرخی نقاط مانع تشکیل جزیره حرارتی می شود. درنهایت نتیجه این تحقیق، ارائه راهکارهایی جهت طراحی شهری به گونهای که از ایجاد جزایر گرمایی و تغییر اقلیم در شهرها کاسته شود، می باشد.

کلیدواژه ها

اقلیم - توسعه پایدار - جزایر گرمایی - کلان شهر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.