تبیین موقعیت ژئوپلیتیک دسترسی ایران در کریدورهای منطقه ایی و جهانی
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: دومین همایش ملی ترانزیت؛ ایران، دیپلماسی کریدوری
- کد COI اختصاصی: SNTCIDC02_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 171
نویسندگان
دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده
کریدورهای حمل ونقل از نظر فیزیکی به عنوان ترکیبی از مسیرهایی که مراکز فعالیت اقتصادی را در یک یا چند کشورمجاور به هم وصل می کند، تعریف شد ه است. ایران در یک موقعیت مکانی استراتژیک قرارگرفته است که در گذشته باواقع شدن در قلب جاده ابریشم، قدیمی ترین کریدور خشکی پایه جهان، چهارراه تمدن ها شناخته می شد و امروزه نیزشرق و غرب و شمال و جنوب جهان را به هم متصل می نماید و از این رو نقطه تلاقی چهارسوی جهان محسوب می شود.این کشور که از نظر موقعیت جغرافیایی در جنوب غربی آسیا و از نگاه غرب محور، در منطقه شکننده خاورمیانه واقع شدهاست، اتصال دهنده هند و روسیه از طریق کریدور شمال -جنوب، اتصال دهنده آسیا-اروپا از طریق کریدور شر ق-غرب یاجاده ابریشم نوین، پیوند دهنده آسیای مرکزی، قفقاز، ترکیه و اروپای غربی از طریق کریدور تراسیکا، پیوند دهنده جنوبشرقی آسیا به شمال غربی اروپا در کریدور جنوبی آسیا، پیوند دهنده اعضای سازمان همکاریهای اقتصادی اکو و همچنینپیوند دهنده کشورهای آسیای مرکزی به دریاهای آزاد و خلیج فارس در توافق نامه عشق آباد محسوب می شود. تحقیقحاضر از نوع پژوه شهای بنیادی نظری بوده و اطلاعات و مواد اولیه تحلیل به روش کتابخانه ای و با استفاده از کتب ومقالات علمی و همچنین وب گاه های معتبر و یا مرجع به دست آمده است.نتایج تحقیق نشان می دهد موقعیت هارتلندی ایران در نظام ژئوپلینومیک جهانی قرن بیست و یکم که بر منابع"جغرافیایی- سیاسی- اقتصادی" با محوریت کریدورها و بنادر متکی است، می تواند کارت های بازی زیادی را در بازی هایقدرت منطق های و جهانی در اختیار ایران قرار دهد. این امر در صورتی محقق می شود که دولت ایران از چالش های متعددپیش روی خود عبور نماید و توجه به نقش ویژه ایران در کریدورهای بین المللی، به صورت یک کد ژئوپلیتیک در دستورکار سیاست خارجی ایران قرار گیرد. و توسعه پایدار و تعاملات داخلی و خارجی خود را در قالب یک استراتژی جامع ومتکی بر واقعی ت های جغرافیایی و ژئوپلیتیک، با تکیه بر مزیت های نسبی کشور، طراحی و تدوین نمایدکلیدواژه ها
موقعیت ژئوپلیتیک ایران ؛ کریدورهای بین المللی ؛ ارتباطات و حمل و نقل ؛ ژئوپلیتیک کریدوریمقالات مرتبط جدید
- نقش کریدور میانیدر احیای اتصال برای تجارت اتحادیه اروپا و آسیای مرکزی
- نقش آموزش پرسنل در رقابت پذیری کریدورهای ترانزیتی در پرتو کنوانسیون STCW
- اقنای ترانزیت کالای هند اتحادیه اقتصادی اوراسیا با محوریت چابهار سرخس
- موفقیت کریدورها: پل زدن جوامع، اقتصادها و پایداری محیطی
- معرفی کریدورهای منطقه ای و بین المللی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.