بهینه سازی فشار گل مورد نیاز برای حفر یک چاه قائم با مقایسه معیارهای شکست موجی_کلمب و موهر_کلمب

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین کنفرانس و نمایشگاه تخصصی نفت
  • کد COI اختصاصی: PTCE01_026
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 892
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صادق رحیم بختیاری

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی نفت

احسان فرح بخش

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معدن

علیرضا باغبانان

استادیار دانشکده مهندسی معدن

چکیده

از جنبه های اصلی تحلیل پایداری چاه، انتخاب معیار شکست مناسب برای سنگ است. معیار عمومی مورد استفاده جهت بررسی شکست در سنگ، معیار موهر-کلمب می باشد. این معیار تنها بیشینه و کمینه تنش های اصلی(σ و 3 σ1 را شامل می شود؛ یعنی فرض می شود که تنشمتوسطσ2 تاثیری روی مقاومت سنگ ندارد. بر اساس ساز و کار شکست سه محوره، معیار موهر- کلمب به طور گسترده برای نمایش معیارشکست سنگ تحت حالت تنش چند محوره ((σ3 < σ2 < σ1 مورد استفاده قرار می گیرد. بر خلاف پیش گویی های معیار موهر- کلمب، خیلی از شواهد حاکی از تاثیر بالایσ2 دارند. معیار موهر- کلمب تنها حالت تنش سه محوره(σ1 = σ یا 2 σ3 = σ2 که یک حالت خاص است و تنها گاهی اوقات با آن مواجه می شویم را نشان می دهد، بنابراین در این پژوهش با انجام یک مطالعه موردی در ارتباط با فشار داخلی و خارجی وارد بر یک چاه قائم، یک معیار شکست سه محوره حقیقی به نام معیار موجی- کلمب جهت رفع این نقص، مورد استفاده قرار می گیرد. این معیار شکست، معیاری خطی است که در حوزه موجی همه جانبه(σ(m,2) - τoct قرار دارد و می تواند بطور مستقیم با پارامترهای مقاومت کلمب، چسبندگی و زاویه اصطکاک رابطه داشته باشد. این معیار شکست خطی با شواهد تجربی از آزمایش های سه محوره و چند محوره توجیه شده است. لازم به ذکر است که این معیار، یک تعمیم از معیار کلاسیک کلمب در سه بعد می باشد

کلیدواژه ها

پایداری چاه، معیار شکست موجی- کلمب، معیار شکست موهر- کلمب، چاه قائم، تنش اصلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.