ژئوفاژیا و بیماریهای مرتبط، اثرات زیست محیطی، طبیعی و تغذیه ای آن

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: دومین همایش زمین شناسی کاربردی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CAGE02_044
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1520
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی قربانی

۱- استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود

محمد اکبری شمسی خان

دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی زیست محیطی دانشگاه صنعتی شاهرود

چکیده

ژئوفاژیا یا ژئوفاژی به عنوان یک عادت غیر قابل کنترل به خوردن خاک مانند رس و دیگر انواع خاک تعریف می شود که عمدتاً در کشورهای فقیر و کم درآمد و خصوصاً در بچه های زیر سه سال و زنان باردار رایج است. خوردن خاک چه به صورت ارادی و چه غیر ارادی، یک سابقه تاریخی و وقایع شگفت انگیز دارد. تحقیقات مرتبط نشان می دهد یک لایه رس غیر عادی مربوط به زمانهای ماقبل تاریخ در تپه های کالامبو در زامبیا کشف شده است که نشان می دهد قسمتی از این رس توسط انسان یا انسانهایی خورده شده است. همچنین، وان هامبولت در گزارش سفرهایش به آمریکای جنوبی در بین سالهای 1799و 1804 آورده است که در آن زمان طوایفی را در پرو دیده است که خاک رس می خورده اند. در اواسط قرن نوزدهم در شمال سوئد، برای بالا بردن کیفیت مزه نان، آرد را با خاک رس مخلوط می کرده اند. در ایران نیز از گذشته های دور،خاک خوری دربعضی از نوزادان و زنان باردار رویت شده که با خوردن روزانه مواد نشاسته دارجبران می شده است. بطور کلی، رس خاک با یک ظرفیت تبادلی بالای کاتیونی که به خوبی اشباع می شود، می تواند برخی از مواد معدنی را آزاد و تشدید کرده و برخی عناصر را مثل روی، آهن، منگنز و مس را جذب کرده و مانع جذبشان توسط بدن شود که کمبود این عناصر به عوارضی چون کوتاه قدی، کم خونی، هپوگونادیسم، بزرگی کبد و طحال وبیماریهای پوست می انجامد. دراین مرور، سعی شده است به پدیده ژئوفاژیا و ابعاد تغذیه ای و زیست محیطی آن درایران و جهان که می تواند یک خطر جدی برای سلامتی انسان باشد، پرداخته شود.

کلیدواژه ها

ژئوفاژیا-رس –آهن- روی- کم خونی- کوتاه قدی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.