تحلیل پدیدارشناختی فرهنگ خوابگاهی: تجربیات و ادراکات دانشجویان دختر از زندگی خوابگاهی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات راهبردی فرهنگ، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SCSJ-4-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افشار کبیری

دانشیار جامعه شناسی گروه جامعه شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه ارومیه (نویسنده مسئول)a.kabiri@urmia.ac.ir

جعفر احمدی

دانشجوی دکتری جامعه شناسی (بررسی مسائل اجتماعی ایران)،مرکز تحصیلات تکمیلی، دانشگاه پیام نور تهران.Jafarahmadi۱۹@pnu.ac.ir

چکیده

فرهنگ خوابگاهی به عنوان زیرمجموعه ای از فرهنگ دانشگاهی موضوعی بسیار مهم است، چراکه به طور مستقیم بر زندگی فردی و اجتماعی دانشجویان تاثیرگذار است. به رغم اهمیت این موضوع، در کشور ما سیاست گذاران آموزش عالی چندان به آن نپرداخته­اند. هدف این مقاله، بیان چالش­ها و فرصت­های زندگی خوابگاهی دانشجویان دختر است. این تحقیق با روش کیفی و رویکرد پدیدارشناسی صورت گرفته است. با استفاده از روش نمونه­گیری هدفمند ۱۰ نفر از دانشجویان دختر ساکن در خوابگاه دانشگاه ارومیه که حداقل دو ترم و حداکثر پنج ترم سابقه حضور در خوابگاه را داشتند، انتخاب شدند. داده­ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع­آوری شده است. مصاحبه ها تا زمان اشباع ادامه یافتند و با روش کولایزی مورد تحلیل و تجزیه قرار گرفتند. یافته­های این تحقیق نشان می­دهد که زندگی در خوابگاه های دانشجویی برای دختران دانشجو همراه با چالش­های و فرصت­های متعددی است. چالش­های زندگی خوابگاهی از دیدگاه دختران دانشجو عبارت­اند از: نداشتن حریم خصوصی، بی نظمی در ساعت خواب وبیداری، بی ثباتی شخصیت، کم بودن امکانات خوابگاهی، فشار روحی روانی و به حاشیه رفتن درس خواندن. در کنار این چالش­ها، دانشجویان به فرصت­های زندگی خوابگاهی هم اشاره کرده­اند. فرصت­هایی چون استقلال فردی، تکامل شخصیت، کسب تجارب زندگی اجتماعی، خود مدیریت زندگی و تقویت روحیه همکاری، بخشی از مهم ترین فرصت­هایی بودند که دانشجویان به آن اشاره کرده­اند؛ بنابراین بر مبنای این یافته­ها فرهنگ خوابگاه های دانشجویی در کنار چالش­ها و مشکلاتی که برای دانشجویان ایجاد می­کنند می­توانند فرصت­ها و زمینه های ارتقای توانمندی و مهارت های زندگی اجتماعی دانشجویان را فراهم کنند تا منجر به رشد فردی و اجتماعی دانشجویان ­شود.

کلیدواژه ها

فرهنگ خوابگاهی, فرهنگ دانشگاهی, چالش ها و فرصت ها, پدیدارشناسی, دانشجویان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.