امکان سنجی صمغ گیری و خنثی سازی روغن خام کانولا با استفاده از غشای پلی وینیلیدین فلوئوراید

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مجله علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 21، شماره: 156
  • کد COI اختصاصی: JR_FSCT-21-156_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 119
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Maryam Rashidian

PhD graduated of Food Science and Technology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

Maryam Gharachorloo

Professor of Food Science and Technology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

Manochehr Bahmaei

Associate Professor of Department of Chemistry, Tehran North Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

Mehrdad Ghavami

Professor of Food Science and Technology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

Hossein Mirsaeedghazi

Associate Professor of Department of Food Technology, College of Abouraihan, University of Tehran, Tehran, Iran.

چکیده

در این پژوهش امکان­سنجی صمغ­گیری و خنثی­سازی روغن خام کانولا با استفاده از فرایند غشایی بررسی شده است. میسلای روغن خام کانولا با استفاده از حلال هگزان به نسبت­های ۲۰:۸۰ و ۳۰:۷۰ تهیه و جهت صمغ­گیری و پس از افزودن %۳/۰ اسیدفسفریک  %۸۵ تحت سطوح فشار ۲، ۳ و ۴ بار و سرعت جریان در ۵/۰ و m/s۰/۱ از غشا عبور داده شد؛ در مرحله خنثی­سازی نیز پس از افزودن محلول آبی سود NaOH در دو غلظت %۱۰ و %۳۰ تحت شرایط قبل و همچنین سطوح دمایی ۳۰، ۴۰ و ۵۰ درجه سانتیگراد از غشا عبور داده شد. مطابق نتایج در میسلای ۲۰:۸۰، با گذشت زمان شار تراوه به تدریج کاهش یافته و پس از ۲۰ دقیقه به حالت پایا رسید؛ بررسی اثر توام دما و فشار بر میزان شار تراوه در مرحله خنثی­سازی و در شرایط تعادلی آشکار ساخت که بیشترین شار مربوط به شرایط ۰ C۴۰ و bar۴ و m/s۰/۱ می­باشد؛ همچنین در میسلای ۳۰:۷۰ نیز بیشترین شار مربوط به شرایط  ۰ C۵۰ و bar۲ و m/s۰/۱ بود. نتایج آزمون­های فیزیکوشیمیایی نیز آشکار ساخت که اختلاف معنی داری میان میزان فسفر و فسفاتیدها در هر دو روش فیلتراسیون غشایی و تصفیه سنتی مشاهده نشد (۰۱/۰> p)؛ اما کاهش اسیدیته در روش فیلتراسیون غشایی نسبت به روش تصفیه کلاسیک، به طرز معنی داری بیشتر بود (۰۱/۰> p). کاهش اندیس پراکسید نیز در روش تصفیه کلاسیک نسبت به روش فیلتراسیون غشایی، به طرز معنی داری بیشتر بود (۰۱/۰> p). از لحاظ رنگ نیز نتایج نشان داد که روش فیلتراسیون غشایی قادر به کاهش رنگ زرد در روغن خام نبود در حالی که روش تصفیه کلاسیک، به طرز معنی داری رنگ زرد را کاهش داد (۰۱/۰> p). شاخص رنگ قرمز در روش تصفیه کلاسیک نیز، کاهش معنی داری نسبت به روش غشایی داشت (۰۱/۰> p).

کلیدواژه ها

Canola oil, membrane, filtration, permeate flux, phosphatides, acidity, color, روغن کانولا, غشاء, تصفیه, شار تراوه, فسفاتیدها, اسیدیته, رنگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.