فرا تحلیل گرایش مجله های علمی و پژوهشی داخلی به انتشار پژوهش های علم سنجی
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: پژوهشنامه علم سنجی، دوره: 5، شماره: 9
- کد COI اختصاصی: JR_RSCI-5-9_012
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 91
نویسندگان
دانشجوی دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه پیام نور
دانشیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه پیام نور
استادیارگروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه پیام نور
دانشیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه پیام نور
چکیده
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی و فرا تحلیل مطالعات علمسنجی پژوهشگران ایرانی از منظر تنوع مجلات علمی منتشر کننده انجام شده است. هدف از فرا تحلیل ترکیب اندازه اثر مطالعات انتشار مقاله های پژوهشی علم سنجی در مجله های علمی و پژوهشی داخلی ست.روش شناسی: جامعه آماری پژوهش برابر با ۱۷۰ عدد مقاله پژوهشی که مبتنی بر ملاک اعتبار درونی (کیفیت، سال، نویسندگان و نوع پژوهش) در بازه زمانی سه سال از پاییز ۱۳۹۲ تا تابستان ۱۳۹۵ برگزیده شدند. بر این اساس در این پژوهش از مفروضههای همگنی و خطای انتشار، اندازه اثر و شدت اثر (مدل کوهن) استفاده شد.یافته ها: نتایج نشان می دهد که بر اساس تحلیل محتوای مقالات درمجموع ۱۴ مجله تخصصی و ۵۲ مجله غیرتخصصی در چاپ پژوهش های علم سنجی نقش داشته اند. فصلنامه مدیریت و پردازش اطلاعات با اندازه اثر (۰.۲۳۷) بیشترین سهم انتشار را در بین مجله ها دارد. مدیریت اطلاعات سلامت (۰.۱۴۹) و مجله بین المللی علوم اطلاع رسانی و مدیریت اطلاعات (۰.۰۹۶) در رتبه های بعدی قرار دارند. اندازه اثر شیوع انتشار مقاله های علم سنجی در مجله های غیرتخصصی در سطح معنیداری ۰.۰۱۳ برابر با ۰.۴۴۸ است. نمره استاندارد مجله های غیرتخصصی با استفاده از مدل کوهن در سطح متوسط برابر با (۰.۵d=)، برآورد شده است.نتیجه گیری: یافته ها حکایت از ناهمگنی اندازه اثر تصادفی و وجود سوگیری انتشار در مجلات تخصصی و همگنی اندازه اثر تصادفی و عدم سوگیری انتشار در مجلات غیرتخصصی دارد. در مجموع می توان گفت که میزان گرایش به چاپ مقاله در مجلات غیرتخصصی در مقایسه با مجلات تخصصی از نظر کمیت انتشار قابل توجه بوده و از طرفی میزان گرایش مجله های تخصصی رشته نیز در گرایش به چاپ مقاله های علم سنجی به شکل معنی داری متفاوت هستند.کلیدواژه ها
فرا تحلیل, اندازه اثر, پژوهش های علم سنجی, مجله های تخصصی و غیرتخصصیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.