تجزیه و تحلیل شبکه همکاری علمی جهان در حوزه حقوق مالکیت فکری
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: پژوهشنامه علم سنجی، دوره: 2، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_RSCI-2-4_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 109
نویسندگان
دانشجوی دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه تهران
استادیار علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه علامه طباطبایی
استادیار علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه علامه طباطبایی
چکیده
هدف: پژوهش حاضر به تجزیه و تحلیل شبکه همکاری علمی جهانی، در حوزه حقوق مالکیت فکری و شناسایی خوشه های موضوعی برون دادهای علمی حوزه، در پایگاه اطلاعاتی استنادی علوم می پردازد. روش شناسی: این پژوهش از نوع پژوهشهای کاربردی علم سنجی است که با روش تحلیل هم رخدادی و تحلیل شبکه انجام شده است.جامعه پژوهش را تعداد ۵۷۵۲ پیشینه پژوهشی تشکیل می دهد که در قالب مقاله، مقاله کنفرانس، نقد و بررسی و... از سال ۱۹۸۲ تا سال ۲۰۱۴ در پایگاه وب آو ساینس نمایه شده اند. یافته ها: یافته های پژوهش نشان می دهد متوسط نرخ رشد سالانه انتشارات حوزه حقوق مالکیت فکری، طی سال های مورد بررسی در پایگاه استنادی علوم ۳.۶۳ درصد می باشد. کشور آمریکا با تولید ۲۰۰۳ مقاله رتبه نخست را در بین کشورها در اختیار دارد. از دید تحلیل شبکه همکاری علمی، کشور آمریکا مهم ترین کشور در شکل دهی، جهت دهی و هدایت شبکه همکاری در حوزه حقوق مالکیت فکری است. همچنین دانشگاه برکلی مهم ترین دانشگاه در شبکه همکاری دانشگاه ها و موسسات در این حوزه شناخته شد. به لحاظ موضوعی، برون دادهای علمی حوزه در پنج خوشه موضوعی شکل گرفته است که مهم ترین خوشه آن شامل حوزه های موضوعی سرمایه گذاری مستقیم خارجی، فعالیت های تحقیق و توسعه، شرکت های بازرگانی و انتقال تکنولوژی است. نتیجه گیری: می توان گفت کشور آمریکا نقش کلیدی و مرکزی در شکل دهی، هدایت و رهبری جریان های علمی حوزه حقوق مالکیت فکری داشته و بیشترین همکاری در داخل شبکه، متناظر با این کشور است. باتوجه به خوشه اصلی حوزه، می توان گفت که اهمیت حقوق مالکیت فکری در مبحث اقتصاد، به ویژه اقتصاد بین الملل جایگاه ویژه ای داشته و توجه به آن یکی از مهم ترین مولفه ها و ملزومات توسعه اقتصادی است.کلیدواژه ها
حقوق مالکیت فکری, علم سنجی, تولیدات علمی, شبکه همکاری علمیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.