تحلیل استنادی و هم نویسندگی پژوهشگران حوزه اسلام و علوم قرآنی در وبگاه علوم میان سالهای ۱۹۹۳ تا ۲۰۱۲ و ترسیم ساختار علمی این حوزه

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: پژوهشنامه علم سنجی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_RSCI-1-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 109
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهه زنگیشه

M.A. Student of Knowledge and Information Science, Islamic Azad University of Hamedan, Hamedan, Iran

فرامرز سهیلی

Assistant Professor, Department of Knowledge and Information Science, Payame Noor University, Kermanshah, Iran.

حمید احمدی

Ph.D. Student Department of Knowledge and Information Science, Shahid Chamran University, Ahvaz, Iran.

چکیده

هدف: پژوهش حاضر به تحلیل استنادی و همنویسندگی پژوهشگران حوزه اسلام و علوم قرآنی در سالهای ۱۹۹۳ تا ۲۰۱۲ و ترسیم ساختار علمی این حوزه می­پردازد.                             روش شناسی: پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که با استفاده از روش های علم سنجی و به کارگیری برخی از قوانین و روش های این قلمرو، مانند قاعده های لوتکا و برادفورد و تحلیل استنادی به تحلیل داده های بازیابی شده از وبگاه علوم پرداخته است. ترسیم نقشه تاریخ نگاری با نرم افزار هیست سایت انجام شده و برای بررسی وضعیت هم نویسندگی در حوزه اسلام و علوم قرآنی از نرم افزار یو. سی. نت. و بسته مکمل آن، نت دراو استفاده شده است.                             یافته ها: در این بازه زمانی، ۴۵۳۵ مدرک از نویسندگان این حوزه در پایگاه وب علوم نمایه شده است. توزیع فراوانی مشارکت نویسندگان این حوزه از قاعده لوتکا پیروی می کند ولی توزیع فراوانی موضوعی مدارک هسته تولیدشده توسط نویسندگان این حوزه براساس قانون برادفورد مورد تایید قرارنگرفت؛ همچنین، این حوزه، میانگین نرخ رشد سالانه معادل ۴/۶­درصد داشته است؛ درپایان، ساختار علمی این حوزه برپایه میزان استنادهای محلی و جهانی با استفاده از نرم افزار هیست سایت ترسیم و تحلیل شد و نتیجه از این حکایت می کرد که این حوزه از نه (۹) خوشه موضوعی برپایه استنادهای محلی و جهانی تشکیل شده است؛ این حوزه، همچنین از دو مولفه هم نویسندگی ۲۶ و سیزده­جزئی تشکیل شده است.                             نتیجه گیری: همکاری میان نویسندگان این حوزه، ضعیف است. تحلیل استنادی مدرک های مورد بررسی نشان داد که میان تعداد نویسندگان و تعداد استنادهای دریافتی و میزان مشارکت یک نویسنده با تعداد مدرک های منتشرشده توسط او، رابطه آماری معنادار مثبت وجوددارد.

کلیدواژه ها

Citation analysis, Science mapping, Scientometrics, Scientific collaboration, Co-authorship, Islam and Quran science

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.