اثر تغذیه گلبرگ زعفران بر عملکرد، وضعیت آنتی اکسیدانی خون و گوشت بره های نر افشاری

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه تولیدات دامی، دوره: 26، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JAP-26-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 98
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیلا ابراهیمی

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران. رایانامه: soheila.ebrahimi@birjand.ac.ir

محمد حسن فتحی نسری

نویسنده مسئول، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران. رایانامه: hfathi@birjand.ac.ir

همایون فرهنگ فر

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران. رایانامه: hfarhangfar@birjand.ac.ir

چکیده

اثر خوراندن گلبرگ زعفران بر عملکرد، شاخص­های خونی و وضعیت آنتی­اکسیدانی خون و گوشت بره های نر افشاری با استفاده از ۱۸ راس بره نر افشاری چهار تا پنج ماهه با میانگین وزن اولیه ۵/۲±۱۷ کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی بررسی شد. جیره­های آزمایشی شامل ۱- شاهد، فاقد گلبرگ زعفران، ۲- حاوی ۵/۱ درصد گلبرگ زعفران و ۳- حاوی سه درصد گلبرگ زعفران (براساس ماده خشک) بودند. دوره آزمایشی ۸۴ روز بود و در پایان دوره بره ها کشتار شدند. نتایج نشان داد که افزودن گلبرگ زعفران به جیره، اثری بر مصرف خوراک، افزایش وزن روزانه و قابلیت هضم مواد مغذی نداشت. مقدار اوره پلاسما در بره های تغذیه شده با هر دو سطح گلبرگ زعفران و مقدار گلوکز، کلسترول و تری گلیسرید پلاسما در بره های تغذیه شده با سه درصد گلبرگ زعفران کاهش یافت (۰۵/۰> P). در بره های تغذیه شده با سه درصد گلبرگ زعفران، ظرفیت آنتی­اکسیدانی کل و میزان فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز خون و ماهیچه افزایش و میزان مالون­دی­آلدهید خون و ماهیچه کاهش یافت (۰۵/۰> P). اما میزان فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز در خون تحت تاثیر قرار نگرفت. در کل، نتایج این پژوهش نشان داد که افزودن سه درصد گلبرگ زعفران به جیره بره های پرواری بدون تاثیر بر عملکرد، سبب بهبود وضعیت آنتی اکسیدانی خون و افزایش ماندگاری گوشت بره ها می شود.

کلیدواژه ها

اکسیداسیون گوشت, بره افشاری, ظرفیت آنتی اکسیدانی, گلبرگ زعفران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.