امکان سنجی و پتانسیل سیل خیزی حوزه آبخیز گلال کبود استان ایلام بر پایه ی مدل ترکیبی واسپاس WASPAS
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی مطالعات مهندسی کشاورزی، زراعت و اصلاح نباتات
- کد COI اختصاصی: NRMPB06_030
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 107
نویسندگان
دکترای ژئومورفولوژی- گرایش مدیریت محیطی، دانشگاه سیستان و بلوچستان
عضو هیات علمی، گروه منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام
کارشناسی ارشد فیزیک- گرایش فیزیک بنیادی (نظری)، دانشگاه رازی کرمانشاه
چکیده
امروزه سیلاب به عنوان یکی از عوامل مهم و موثر در تخریب منابع طبیعی محسوب می شود، این یک پدیده طبیعی است که هر ساله باعث بهوجود آمدن خسارات سنگین جانی و مالی در نقاط مختلف کشور میشود. بنابراین شناسایی این پدیده و پارامترهای موثر در وقوع سیل در منابع طبیعی و حوضه ها ی آبریز ضرورت پیدا می کند. در این تحقیق، جهت اولویت بندی حوزه آبخیز گلال کبود استان ایلام از نظر پتانسیل سیل خیزی از مدل ترکیبی واسپاس WASPAS استفاده گردید. در این روش که از ترکیب دو مدل WSM (مدل مجموع وزنی) و WPM (مدل ضرب وزنی) تشکیل شده است، از ۸ معیار شامل زمین شناسی، بارش، شیب، ارتفاع، شبکه زهکشی، خاک، پوشش گیاهی و کاربری اراضی جهت اولویت بندی زیرحوضه ها به لحاظ پتانسیل سیل خیزی استفاده شده است. برای تعیین وزن معیارها از روش آنتروپی شانون بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که از بین عوامل موثر در سیل خیزی منطقه عامل زمین شناسی، شیب و بارش به ترتیب با ۲ ، ۵ و ۶ در رده های اول تا سوم قرار گرفتند. در این تحقیق، جهت اولویت بندی حوزه آبخیز مورد مطالعه، اقدام به تفکیک زیرحوضه ها گردید که بر اساس مطالعات هیدرولوژیکی و بر اساس تحلیل های ژئومورفولوژیکی حوضه آبخیز مورد مطالعه به پنج زیرحوضه پارده، چگا، چم شاطر، چقاکبود و بان سوهان تقسیم نموده و سپس اقدام به اجرای مدل در محیط GIS گردید. از لحاظ اولویت بندی زیرحوضه ها به سیل خیزی، زیرحوضه چگا با بالاترین پتانسیل سیل خیزی در اولویت اول و زیرحوضه های چقاکبود و بان سوهان در اولویت های دوم و سوم به لحاظ پتانسیل سیل خیزی قرار دارند. همچنین زیرحوضه های چم شاطر و پارده بترتیب در اولویت های بعدی قرار گرفتند.کلیدواژه ها
سیل خیزی، مدل WASPAS ، آنتروپی شانون، گدارخوش، ایلاممقالات مرتبط جدید
- بررسی تناسب اقلیمی جهت تعیین گونه منتخب آبزی پرورشی (مطالعه موردی جنوب اهواز و شمال شوش)
- ارزیابی فعالیت آنتی آکسیدانی ژنوتیپهای(ارقام) کنجد در پاسخ به تنش سرما
- تاثیر تنش سرما برمحتوای H۲O۲ و MDA در ژنوتیپهای کنجد در مرحله ی گیاهچهای
- بررسی برهمکنش قارچ مایکوریزا آربسکولار و سطوح مختلف فسفر بر گیاه باقلا (. vicia faba L ) تحت شرایط تنش خشکی.
- اثرات زیست محیطی سدها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.