ارزیابی فنی اقتصادی استفاده از مونوریل بعنوان حمل و نقل انبوه شهری به روش SWOT

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی پیشرفتهای اخیر در مهندسی راه آهن
  • کد COI اختصاصی: ICRARE03_085
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2104
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمد مهدی پیغمبرزاده

کارشناس ارشد مدیریت انرژی، مدیر سوخت و انرژی ستاد مدیریت حمل و نقل سوخت

امیر جعفرپور

دکترای مدیریت استراتژیک، معاون حمل و نقل ستاد مدیریت حمل و نقل سوخت

محمد سلیمانی

کارشناسی مهندسی مکانیک، رییس گروه ماشین آلات مرکز تحقیقات راه آهن

چکیده

سامانه مونوریل به عنوان یک سامانه ریلی مطرح در سالهای اخیر بدلیل مزایای مهمی همچون هزینه پایین و سرعت احداث در بسیاری از کشورهای جهان با استقبال روبرو شده و صدها کیلومتر آن در حال اجرا، مطالعات یا طراحی می باشد. در ایران نیز بارها از منظر کارشناسان و متخصصان ریلی و حمل و نقلی با رویکردهای مختلف مورد بررسی قرار گرفته و در بعضی موارد نیز معیارهای سیاسی جای معیارهای فنی و اقتصادی و اجتماعی را گرفته است. اگر چه ایمنی، هزینه و پایین و زمان کوتاه احداث، مونوریل را به عنوان یک سامانه ی نسبتا نوین حمل و نقل ریلی برجسته و برتر می نمایاند، از سوی دیگر نقصانهایی از قبیل اشراف، ظرفیت اندک در مونوریل سبک (که البته در مونوریلهای سنگین با جابجایی انبوه و سریع، این معضل برطرف شده است) و نبود تجربه و سابقه اجرای آن در ایران نیز برای مونورل مطرح می باشد. با عنایت به در حال بودن مونوریل در دو کلانشهر کشور( قم و کرمانشاه) و انجام مطالعات در بعضی شهرهای دیگر و نیز با عنایت به تجربیات جهانی در احداث و بهره برداری از مونوریل، در مقاله حاضر سعی بر آن است تا به دور از جنجال ها و مباحث غیر کارشناسی، به بررسی راهبردی و ارزیابی فنی و اقتصادی اجرای سامانه مونوریل در ایران بر مبنای روش SWOT پرداخته شود و با نیم نگاهی به حوادث مهم در حال وقوع و قابل پیش بینی در مقوله حمل و نقل کشور بویژه در کلان شهرها، پس از ارزیابی نقاط قوت، ضعف، تهدیدها و فرصتهای استفاده از مونوریل در کشور، جمع بندی مختصری راجع به سامانه مونوریل فارغ از تعصب و نگرشهای غیر تخصصی صورت می پذیرد.

کلیدواژه ها

مونوریل، روش تحلیل SWOT، مونوریل زینی، مونوریل معلق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.