واکاوی علل مهاجرت معکوس در روستاهای بخش مرکزی شهرستان ماسال

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دو فصلنامه نامه انجمن جمعیت شناسی، دوره: 19، شماره: 37
  • کد COI اختصاصی: JR_JPAIAS-19-37_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 207
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده فاطمه صفوی میرمحله

دانشجوی دکتری تخصصی، گروه معماری، واحد خلخال، دانشگاه آزاد اسلامی، خلخال، ایران

حجت اله رشید کلویر

دانشیار معماری، گروه معماری، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

حمید عباداللهی چنذانق

دانشیار جامعه شناسی، گروه علوم اجتماعی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

محمد امین کنعانی

دانشیار جامعه شناسی، گروه علوم اجتماعی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

چکیده

مهاجرت معکوس، مهاجرت شهر به روستا است که بنابر شرایط محیطی و مکانی، می تواند عوامل گوناگونی با درجه اهمیت متفاوت در رخداد آن دخیل باشد. روستاهای بخش مرکزی شهرستان ماسال به عنوان محدوده مورد مطالعه، از جمله مناطق با مهاجرت معکوس بالاست. از همین رو، در تحقیق پیش رو سعی شد تا مهم ترین علل مهاجرت به آنها شناسایی شده و دسته بندی گردد. در این تحقیق آمیخته، ابتدا عوامل استخراج شده از مطالعه  اسنادی به همراه عوامل احصاء شده از ۲۰ مصاحبه ساختاریافته؛ توسط ۱۰ کارشناس مورد اعتبار محتوایی  قرار گرفته و نهایتا عوامل نهایی در قالب پرسشنامه که توسط ۳۳۰ مهاجر پاسخ داده شده، ارزیابی شده است. یافته ها نشان  می دهد که تعداد ۳۱ علت برای مهاجرت معکوس به دست آمده است که ۹ عامل آن، جزو دافعه های شهری و ۲۲ عامل دیگر، جزو جاذبه های روستایی می باشد و اینکه این عوامل در ۸ عامل اصلی دسته بندی شده بیش از ۸۳ درصد از واریانس علل مهاجرت را توجیه می کنند. نتیجه اینکه، جاذبه هایی روستایی به مراتب، تاثیر بیشتری نسبت به دافعه های شهری در مهاجرت به محدوده مورد مطالعه دارند.

کلیدواژه ها

مهاجرت معکوس, مهاجرت شهر به روستا, علل مهاجرت, جاذبه شهری و دافعه روستایی, روستاهای ماسال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.