ارزیابی تطابق نتایج روش های مختلف برآورد تبخیر و تعرق با روش فائو - پنمن - مانتیث

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مدلسازی گیاه، آب، خاک و هوا
  • کد COI اختصاصی: PWSWM02_188
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1438
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه خرمی

کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی گروه مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

مجتبی شیاسی

کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی گروه مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

حسین انصاری

عضو هئیت علمی گروه مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

حوریه مرادی

کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی گروه مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

اساس طراحی سیستم های آبیاری بر برآورد هرچه دقیق تر میزان تبخیر و تعرق گیاهان استوار است. نیاز به تعیین دقیقمقدار تبخیر و تعرق در محاسبات بیلان آبی و برنامه ریزی های آبیاری از یک سو و نبود داده های مناسب هواشناسی از سویدیگر، نیاز به انتخاب روش و یا مدلی مناسب را برای برآورد تبخیر و تعرق ضروری می نماید. در این تحقیق، نسبت به برآوردتبخیر و تعرق ماهانه گیاه مرجع با استفاده از داده های هواشناسی ایستگاه سینوپتیک چیتگر تهران اقدام شد و مقادیر تبخیر وتعرق به 10 روش مختلف که سه روش آن بر منطق فازی استوار است محاسبه و با نتایج به دست آمده از معادله فائو- پنمن- مانتیث مقایسه گردید. کارایی روش های مورد مقایسه با استفاده از آماره های ریشه میانگین مربع خطا (RMSE)، میانگین مطلق خطا (MAE)، ضریب تعیین (R(2))، معیار جاکوویدز (t) و معیار صباغ و همکاران (R(2)/t) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که روش پیشنهادی نشریه فائو 56 برای محاسبه تبخیر تعرق در شرایط کمبود یا فقدان داده و روش تورک دارای بیشترین تطابق و روش های فائو 24 پنمن و پریستلی تیلور دارای کمترین تطابق با روش فائو پنمن مانتیث بودند. لذا با توجه به نیاز دو پارامتر دمای حداقل و حداکثر برای محاسبه تبخیر و تعرق گیاه مرجع به روش پیشنهادی نشریه فائو 56 در شرایط کمبود یا فقدان داده، این روش می تواند جایگزین روش فائو پنمن مانتیث در منطقه بوده و تنها با استفاده از دماسنج، داده های مورد نیاز را با حداقل هزینه برای محاسبه تبخیر و تعرق فراهم نمود.

کلیدواژه ها

تبخیر و تعرق، جاکویدز، فازی، فائو- پنمن- مانتیث

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.