بررسی ویژگیهای شدت، مدت و فراوانی خشکسالی کشاورزی در سواحل جنوبی ایران و اثرات تغییر اقلیم بر آن

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مدلسازی گیاه، آب، خاک و هوا
  • کد COI اختصاصی: PWSWM02_173
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 996
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه رضاپور

دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

بهرام بختیاری

استادیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

کورش قادری

استادیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

چکیده

خشکسالی فرآیند آب و هوایی است که بروز آن به عنوان یک پدیده طبیعی در نظر گرفته می شود. در این مطالعه تعداد شش ایستگاه سینوپتیک واقع در اقلیم خشک سواحل جنوبی ایران انتخاب گردید. داده های مورد استفاده در این تحقیق شامل میانگین های ماهانه دما و بارندگی ایستگاه های بندر عباس، بوشهر، کیش، چابهار، آبادان، اهواز با 58 سال آمار مشترک، طی سالهای 1951 تا 2008 می باشد. از این اطلاعات جهت بررسی شدت، مدت و فراوانی خشکسالی کشاورزی بر اساس شاخص شناسایی خشکسالی (RDI) استفاده شده است. این شاخص در دو دوره آتی 2011-2040 و 2070-2041، تحت سناریوهای A2, A1B و B1 محاسبه و سپس، متغیرهای بارندگی، دمای ماهانه و تبخیر تعرق اقلیم آینده در ایستگاه های منتخب با استفاده از روش ریز مقیاس نمایی آماری مدل گردش عمومی HadCM3 تحت سه سناریوی انتشار، تولید شدند. نتایج نشان داد که بین شدت، مدت و فراوانی رابطه خطی وجود ندارد. همچنین فراوانی وقوع خشکسالی به صورت معکوس کاهش یافته و مدت به طور خطی با توجه به مقیاس زمانی افزایش پیدا کرده است. با افزایش تداوم، سختی خشکسالی افزایش می یابد و در تداوم های بالاتر پدیده خشکسالی کشاورزی نادرتر می باشد. محاسبه وضعیت خشکسالی منطقه طی دوره های آینده تحت سناریوهای A2, A1B و B1 و مقایسه آن با وضعیت خشکسالی در دوره مشاهداتی نشان از ایجاد تغییرات در نوسانات سال های خشک و تر ایستگاه ها دارد. به طوریکه در اکثر سال ها وضعیت خشکسالی در طبقه متوسط قرار می گیرد. ه مچنین در سال های خشک، شدت خشکسالی ها با روند ثابتی، افزایش پیدا خواهد کرد.

کلیدواژه ها

شدت- مدت- فراوانی، تغییر اقلیم، HadCM3، خشکسالی کشاورزی، RDI

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.