تاثیر تنش خشکی انتهای فصل بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام گندم نان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مدلسازی گیاه، آب، خاک و هوا
  • کد COI اختصاصی: PWSWM02_114
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 608
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سجاد نصیری

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان- ایران

ماشاالله نصیری

استادیار و عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان- ایران

شهریار ساسانی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه- ایران

غلامسین احمدی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه- ایران

چکیده

در این آزمایش بررسی تأثیر اثر تنش خشکی پایان فصل بر عملکرد و اجزای آن در راستای ارزیابی مقاومت به خشکی، تعداد 20 ژنوتیپ گندم نان در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اسلام آباد غرب (کرمانشاه) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، در سه تکرار و در سال زراعی 91-1390 بررسی شد. در این آزمایش، آبیاری تا زمان متورم شدن غلاف برگ پرچم (مرحله آبستنی) صورت گرفت و در مرحله آبستنی به بعد در تمام ژنوتیپ ها قطع گردید. در این تحقیق عملکرد دانه و سایر صفاتی که با عملکرد دانه همبستگی دارند مورد ارزیابی قرار گرفت. صفت هایی از قبیل عملکرد دانه، تعداد دانه در سنبله، وزن هزاردانه، شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیک، ارتفاع بوته و طول پدانکل اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که عکس العمل تمامی لاین ها و اقام مختلف گندم در آزمایش معنی دار بود. همچنین نتایج این آزمایش نشان داد لاین های 8 و 13 مقاوم ترین لاین ها در شرایط تنش و از عملکرد بیشتری برخوردار بودند به طوری که بیشترین میانگین عملکرد دانه مربوط به ژنوتیپ شماره 8 (ارجاع به شجرنامه ژنوتیپ ها جدول شماره 1) با عملکرد 4/5 تن در هکتار بود. این در حالی است که کمترین عملکرد دانه را ژنوتیپ شماره 19 با میزان ع ملکرد 3/370 تن در هکتار داشت. روابط همبستگی بین صفات نشان داد که عملکرد دانه دارای همبستگی مثبت و معنی داری با تعداد دانه در سنبله (85%) بود. مقایسه دیگر شاخص ها به ما نشان داد که ژنوتیپ شماره 8 به عنوان ژنوتیپ برتر در شرایط تنش خشکی انتهای فصل می تواند معرفی شود.

کلیدواژه ها

شاخص برداشت، طول پدانکل، وزن هزار دانه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.