لزوم بازنگری در قانون عملیات بانکی بدون ربا به منظور تسهیل عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: بیست و دومین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی
  • کد COI اختصاصی: ACMFEP22_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 905
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پدرام مدرس

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق تجاری اقتصادی بین المللی، دانشگاه تهران

چکیده

الحاق ایران به سازمان تجارت جهانی (WTO) در کنار مزایای بسیاری که دارد واجد تعهدات متعددی برای کشورهای متقاضی عضویت در آن سازمان نیز هست. ایران به عنوان عضو ناظر سازمان تجارت جهانی موظف است تا زمان عضویت دایم در این سازمان قوانین و مقررات مغایر با موافقتنامه های این سازمان را اصلاح یا حذف کند. پس از انقلاب اسلامی، در سال 1362 قانونگذار ایران اقدام به تصویت «قانون عملیات بانکی بدون ربا» نمود که با بانکداری متعارف در کشورهای غربی و قواعد «موافقتنامه ی عمومی تجارت خدمات » (گتس) تا حدودی مغایرت دارد. با وجود اهمیت عضویت در سازمان تجارت جهانی هنوز یک تقیق جامع در رابطه با مغایرت های قوانین بانکی ایران به ویژه قانون عملیات بانکی بدون ربا با سازمان تجارت جهانی صورت نگرفته است. نکته ی دارای اهمیت، انعطاف پذیری بیشتر گتس نسبت به تجارت کالا است به طوری که می توان ضمن حفظ برخی از قواعد مبتنی بر پارادایم اسلامی در زمینه ی بانکداری اقدام به اصلاح برخی از مغایرت ها نمود. به همین دلیل در صدد هستیم تا با تمرکز بر قانون عملیات بانکی بدون ربا، نخست نقاط قوت و ضعف آن را مشخص نمائیم و سپس راهکارهایی را برای اصلاح آن و عدم مغایرت با گتس پیشنهاد کنیم. در این زمینه به کشورهایی که ساختار بانکداری خود را به منظور عضویت در این سازمان اصلاح کرده اند به ویژه کشورهای مبتنی بر بانکداری اسلامی نظیر عربستان اشاره خواهیم نمود. در پایان نیز به منظور تسهیل عضویت در سازمان تجارت جهانی و عدم مغایرت این قانون، پیشنهادهایی را ارائه خواهیم کرد. بدین منظور این مقاله از دو بخش تشکیل شده است در بخش نخست به بررسی ویژگی ها و مزایای موافقتنامه گتس و عضویت در سازمان تجارت جهانی می پردازیم و در بخش دوم قانون عملیات بانکی بدون ربا را در پرتو موافقتنامه گتس مورد واکاوی قرار می دهیم.

کلیدواژه ها

سازمان تجارت جهانی، گتس، قانون عملیات بانکی بدون ربا، بهره

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.