ارزیابی و آنالیز حساسیت پارامترهای موثر بر بهره وری نسبی اقتصادی آب
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 18، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_IDJ-18-4_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 122
نویسندگان
موسسه تحقیقات خاک و آب، بخش آبیاری و فیزیک خاک
استاد موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج
چکیده
لازمه تصمیم گیری و مدیریت در کشاورزی داشتن آگاهی از شاخص های بهره وری آب است. مشخص بودن حساسیت شاخص بهره وری آب به اجزای آن، نزدیک ترین و سریع ترین راه ارتقا آن است. این موضوع که به عنوان آنالیز حساسیت شناخته می شود، در شاخص بهره وری آب باعث تمرکز و دقت بیشتر در اندازه گیری یا برآورد پارامترهای موثر و چشم پوشی از خطای پارامتر/پارامترهایی که تاثیر اندکی بر شاخص بهره-وری آب دارند، می شود. در بین شاخص های مرسوم، شاخص بهره وری نسبی اقتصادی آب (KWPe) بیشترین عوامل موثر بر تولید را در نظر گرفته و از دقت بیشتری برخوردار است. لذا، در گام اول آنالیز حساسیت شاخصKWPe نسبت به اجزای آن و در گام دوم به منظور بررسی تفاوت حساسیت بین شاخص های بهره وری آب، آنالیز حساسیت شاخص شکاف بهره وری اقتصادی آب (GWPe) که از نظر اجزای تشکیل دهنده مشابه شاخصKWPe است، برای سه گیاه چغندرقند، گندم و زیتون انجام شد. نتایج نشان داد شاخصKWPe در هر سه محصول گندم، چغندرقند و زیتون بیشترین حساسیت را به پتانسیل عملکرد داشت به طوری که با ۳۰% خطای کم برآورد در پتانسیل عملکرد در این سه محصول به ترتیب ۵۵%، ۶۹% و ۵۴% و با همین مقدار خطا در حجم آب آبیاری در هر سه محصول، ۴۳% تغییر در شاخص KWPe ایجاد شد. همچنین نتایج حاکی از تفاوت در حساسیت شاخصKWPe و GWPe نسبت به اجزای مشابه به جز پتانسیل تولید بود بر خلاف شاخصKWPe ، حساسیت شاخص GWPe نسبت به همه اجزای شاخص، وابسته به گیاه بود و حساسیت به عملکرد واقعی و حجم آب آبیاری حتی کمتر از قیمت محصول بود.کلیدواژه ها
چغندرقند, حجم آب آبیاری, زیتون, عملکرد پتانسیل و گندماطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.