انتخاب قطر بهینه لوله برای انتقال آب کارون به رودخانه جراحی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 18، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-18-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 103
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جاوید نایبی

کارشناس ارشد بخش امور آبیاری و زهکشی، شرکت مهندسین مشاور یکم، تهران، ایران.

ایمان حاجی راد

دانشجوی دکتری، گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

مسعود مهدی پور

مدیر پروژه آبیاری و زهکشی، شرکت مهندسین مشاور یکم، تهران، ایران.

مسعود پورغلام آمیجی

گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

چکیده

پروژه های انتقال آب توسط کانال های باز یا تحت فشار از جمله استراتژی هایی هستند که در سطح جهانی برای رفع کمبود آب در مناطق خشک و نیمه خشک مورد استفاده قرار می گیرند. این طرح ها علاوه بر دلایل فنی باید در معرض بررسی های اقتصادی و اجرایی قرار گیرند. ارزیابی فنی، اقتصادی و اجرایی طرح ها و رتبه بندی اولویت اجرای آن ها ممکن است به روش های مختلفی انجام شود بهترین انتخاب یا گزینه های جایگزین ممکن است پس از انتخاب از بین گزینه های مختلف نشان داده شود. رویکردهای مختلفی برای تجزیه و تحلیل معیارهای مختلف پروژه وجود دارد که امکان ادغام عناصر فنی، اقتصادی، اجرایی و سایر موارد را فراهم می سازد. فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) یک روش تصمیم گیری استراتژیک است که در این مطالعه برای تعیین قطر بهینه برای خط لوله انتقال آب مورد استفاده قرار گرفت. جهت تعیین قطر بهینه خط انتقال آب، پرسشنامه هایی ایجاد شد که بر اساس نظرات متخصصان با این معیارها وزن بندی شدند و سپس لایه های مختلف این معیارها با رویکرد همپوشانی با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج نشان داد که لوله فولادی با قطر ۲۲۰۰ میلی متر در مقایسه با سایر قطرها، با امتیاز ۲۹/۷ درصد به عنوان بهترین قطر لوله در پروژه خط انتقال آب کارون به رودخانه جراحی برای آبیاری نخیلات پردازش شده و انتخاب شد.

کلیدواژه ها

انتقال آب, AHP, تصمیم گیری, قطر بهینه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.