مطالعه رابطه عناصر اقلیمی با عملکرد کلزا در استان کرمانشاه

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس ملی آب و هوا شناسی
  • کد COI اختصاصی: COLIMACONF01_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1293
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کمال امیدوار

دانشیار اقلیم شناسی، گروه جغرافیا، دانشگاه یزد، ایران

سودابه دستمرادی

کارشناسی ارشد اقلیم شناسی، گروه جغرافیا، دانشگاه یزد، ایران

چکیده

یکی از مهم ترین عوامل مؤثر در افزایش عملکرد تولید، پارامترهای اقلیمی و اثرات آنها روی گیاهان زراعی است. بابررسی آگروکلیمایی می توان امکانات بالقوه مناطق مختلف را تعیین و از این امکانات حداکثر بهره برداری را نمود. این تحقیق به منظور بررسی رابطه عناصر اقلیمی(دما، بارش، رطوبت نسبی و باد) در طی دوره آماری 2010-1992 با عملکرد و تعیین مؤثرترین عامل بر عملکرد کلزا در ایستگاه های کرمانشاه، سر پل زهاب، اسلام آباد غرب، روانسر و کنگاور انجام شد. در این تحقیق ابتدا تاریخ هر یک از مراحل فنولوژی کلزا تعیین و میانگین هر یک از عناصر اقلیمی به تفکیک هر یک از مراحل رویشی کلزا محاسبه شده است. در نهایت با وارد کردن متغیر های به دست آمده در نرم افزار spss با استفاده از همبستگی پیرسون، میزان همبستگی هر یک از پارامترها را با عملکرد کلزا در استان کرمانشاه محاسبه و با استفاده از مدل رگرسیونی چند متغیره stepwise مهم ترین عناصر اقلیمی تاثیر گذار در رشد و عملکرد بهینه محصول در هر یک از ایستگاه های مورد مطالعه مشخص شده و مدل رگرسیونی نیز جهت برآورد و پیش بینی محصول در منطقه مورد مطالعه بهدست آمد. نتایج تحقیق نشان می دهد که در ایستگاه های کرمانشاه مجموع بارندگی طی دوره ساقه دهی، اسلام آبادسرعت باد در دوره رسیدگی، روانسر رطوبت نسبی در دوره جوانه زنی، سر پل زهاب رطوبت نسبی در دوره گل دهی و درکنگاور سرعت باد در دوره روزت بیشترین تاثیر بر عملکرد کلزا دارد.

کلیدواژه ها

همبستگی، رگرسیون، عناصر اقلیمی، کلزا، کرمانشاه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.