تحلیل آماری پدیده گردوغبار در جنوب شرق ایران طی دوره (2005-1991) مطالعه موردی مرکز و جنوب بلوچستان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس ملی آب و هوا شناسی
  • کد COI اختصاصی: COLIMACONF01_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 990
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خالد قادری زه

کارشناس ارشد اقلیم شناسی، سازمان هواشناسی استان سیستان و بلوچستان

تقی طاوسی

دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی محیطی،دانشگاه سیستان و بلوچستان

ناهید اسمعیل زائی

عضو هیات علمی جغرافیا و برنامه ریزی شهری،دانشگاه آزاد-واحد ایرانشهر

محمدعلی عزیزاقلی

کارشناس ارشد اقلیم شناسی ، سازمان تحقیقات و هواشناسی استان سیستان و بلوچستان

چکیده

پدیده گردوغبار از مهمترین پدیده های اقلیمی جنوب شرق کشور ایران محسوب می شود. همواره در استان سیستان و بلوچستان همراه با مشکلات زیادی می باشد ، به دلیل موقعیت جغرافیایی استان ، و برخوردار بودن از اقلیمی گرم و خشک ، و وجود کانونهای بحرانی فراوان که فرسایش بادی حکمفرما می باشد ، نهایتا این منطقه به تناوب در معرض سیستم های گرد و غبار محلی و سینوپتیک قرار می گیرد و علیرغم اثرات نامطلوب طبیعی و زیست محیطی ، بخش اعظمی از این استان کمتر مورد توجه و بررسی قرار گرفته است. لذا به منظور بررسی این پدیده، دادههای آماری چهار ایستگاه هواشناسی سینوپتیک درمرکز و جنوب استان سیستان و بلوچستان در طول سالهای (2005-1991) مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تحلیل آماری، نقشه های توزیع فضایی و نمودار روند میانگین روزهای گردوغباری با استفاده از نرم افزارهای (spss) و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) ترسیم گردید. نتایج بدست امده نشان داد : منشاء و مهمترین عامل گردوغبار منطقه ای و در درون محدوده اقلیمی استان می باشد . در منطقه مورد مطالعه تعداد روزهای گردوغباری در ایستگاه سینوپتیک ایرانشهر بیشترین و ایستگاه سینوپتیک چابهار کمترینو در میان فصول سال فصل تابستان و در میان ماهها، ماه ژوئیه دارای بیشترین میانگین تعداد روزهای گردو غباری می باشند. میانگین روزهای گردوغباری در دوره گرم سال بیش از دوره سرد سال می باشد. روند سالانه روزهای همراه با این پدیده در طی دوره آماری مورد مطالعه یک روند افزایشی می باشد ، که نشان دهنده تغییر اقلیم این منطقه می باشد.

کلیدواژه ها

جنوب شرق کشور، گردوغبار، تحلیل آماری ، توزیع زمانی گردوغبار، توزیع مکانی گردوغبار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.