ارزیابی تاثیر محلول پاشی ملاتونین و متیل جاسمونات بر محتوای ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی گیاه دارویی خرفه

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دوفصلنامه فناوری گیاهان دارویی ایران، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JMPT-6-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 139
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرح ناز ضیایی پور

بخش بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان

غلامرضا شریفی

بخش بیوتکنولوژی کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان

حمیدرضا اخوان

بخش علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان

رضا حاجی محمدی فریمانی

بخش علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان

چکیده

متیل جاسمونات و ملاتونین به عنوان تنظیم کننده های سلولی با تاثیر بر فرآیندهای رشد و نمو گیاهان باعث افزایش کیفیت و کمیت محصول می شوند. با توجه به اهمیت گیاهان دارویی و متابولیت های ثانویه ی گیاهی، هدف پژوهش حاضر ارزیابی تاثیر محلول پاشی متیل جاسمونات و ملاتونین بر محتوای ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی گیاه دارویی خرفه (Portulaca oleracea L.) بود. این پژوهش در گلخانه تحقیقاتی بیوتکنولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان در ۲۱ خرداد ماه ۱۴۰۲ آغاز شد. محلول پاشی از ۱۶ مرداد ماه یعنی بعد از رشد رویشی و قبل از رفتن گیاه به مرحله ی گلدهی در فاصله های زمانی هر دو روز یک بار به مدت دو هفته ادامه داشت. تیمارهای آزمایش شامل آب مقطر (شاهد)، متیل جاسمونات، ملاتونین، ترکیب توام متیل جاسمونات و ملاتونین و هر کدام در دو غلظت (۱/۰ و ۵/۰ میلی مولار) بود. برای انجام آنالیز آماری از طرح کاملا تصادفی با سه تکرار استفاده شد. نتایج نشان دادند که محلول پاشی متیل جاسمونات، ملاتونین و ترکیب توام متیل جاسمونات و ملاتونین با غلظت های ۵/۰ میلی مولار و ۱/۰ میلی مولار تاثیر معنی داری بر افزایش محتوای ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی گیاه خرفه داشتند (۰۵/ ۰≥P ). بیشترین مقادیر فنل کل و فلاونوئید کل در شرایط محلول پاشی ۵/۰ میلی مولار ملاتونین به دست آمد که به ترتیب به میزان ۲۸/۳ و ۹۵/۰ برابر بیشتر از محتوای این ترکیبات در نمونه شاهد بودند. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش محلول پاشی با ملاتونین در غلظت ۵/۰ میلی مولار به علت تاثیر معنی دار بر افزایش محتواهای فنل و فلاونوئید کل در گیاه دارویی خرفه پیشنهاد می گردد.

کلیدواژه ها

صفات بیوشیمیایی, کارایی بیوسنتز, گیاهان دارویی, متابولیت ثانویه, محرک های زیستی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.