بررسی تغییرات فصلی جمعیت سنک عناب (Monosteira alticarinata) و شناسایی دشمنان طبیعی آن در شهرستان بیرجند
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی، دوره: 14، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_IPRJ-14-2_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 134
نویسندگان
گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
چکیده
سنک عناب Monosteira alticarinata Ghauri یکی از آفات مهم عناب در استان خراسان جنوبی است که در سال های اخیر اهمیت اقتصادی زیادی پیدا کرده است. به منظور بررسی تغییرات فصلی جمعیت و شناسایی دشمنان طبیعی آن از اوایل تا اواخر فصل زراعی سال های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ اقدام به نمونه برداری هفتگی شد. برگ عناب به عنوان واحد نمونه برداری انتخاب شد. در هر نوبت نمونه برداری در مجموع تعداد ۲۰۰ برگ از ۱۰ درخت منتخب (۲۰ برگ از هر درخت) از جهت های مختلف جغرافیایی تهیه و زیر استریومیکروسکوپ اقدام به شمارش مراحل مختلف زیستی و دشمنان طبیعی آن شد. رابطه بین تراکم مراحل مختلف رشدی سنک و متغیرهای دما و رطوبت نسبی با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون تعیین شد. اوج جمعیت مراحل تخم، پورهها و بالغ در سال ۱۳۹۹، به ترتیب با میانگین ۰۹/۶۹±۳/۳۹۴، ۵۰/۲۰±۴/۱۱۴ و ۹۲/۶±۴/۴۲ در تاریخ های بیست وپنجم مرداد، پانزدهم شهریور و یازدهم مرداد و در سال ۱۴۰۰ به ترتیب با میانگین ۳۱/۷۵±۹/۴۳۴، ۴۳/۲۰±۱۲۶ و ۵۰/۱۱±۴۰ در تاریخ های هجدهم مرداد، هشتم شهریور و بیست ونهم شهریور به دست آمد. تراکم جمعیت سنک ها در هر دو سال مورد بررسی با دما همبستگی مثبت و معنی دار نشان داد (۶۰۳/۰r۱۳۹۹=، ۰۰۰۱/ P۱۳۹۹=و ۴۷۵/۰r۱۴۰۰=، ۰۸/۰P۱۴۰۰=)، ولی با رطوبت نسبی معنی دار نبود (۲۶۵/۰-r۱۳۹۹=، ۱۷۵/۰P۱۳۹۹= و ۳۴۹/۰-r۱۴۰۰=، ۰۵۹/۰P۱۴۰۰=). در مجموع، هفت گونه کفشدوزک، یک گونه بالتوری و لارو یک گونه کنه پارازیت به عنوان دشمنان طبیعی سنک عناب در بیرجند جمع آوری و شناسایی شد. نتایج به دست آمده در این تحقیق می تواند در مدیریت تلفیقی سنک عناب کاربرد داشته باشد.کلیدواژه ها
آفت عناب, انبوهی, تغییرات جمعیت, خراسان جنوبی, شکارگراطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.