نقش احساس عدالت سازمانی در رابطه بین ادراک از حرفه گرایی در سازمان با رفتار شهروندی سازمانی
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی فناوری اطلاعات، مدیریت و کامپیوتر
- کد COI اختصاصی: CONFIT01_0113
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 84
نویسندگان
مدیر امور فنی مراکز معاینه فنی خودرو شهرداری اصفهان، اصفهان
مسئول برنامه ریزی و آموزش سازمان مدیریت حمل و نقل بار شهرداری اصفهان، اصفهان
چکیده
هدف پژوهش حاضر تعیین نقش احساس عدالت سازمانی در رابطه بین ادراک از حرفه گرایی در سازمان با رفتار شهروندی سازمانی است . این تحقیق از جهت هدف، کاربردی ، از نظر ماهیت ، توصیفی و از حیث ارتباط بین متغیرهای پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق ، کلیه کارکنان معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری اصفهان می باشد که تعدادشان ۳۹۶ نفر است . تعداد نمونه مطابق با جدول کرجسی و مورگان ۱۹۵ نفر برآورد شد که بر حسب توزیع جامعه آماری و دسترسی به اعضای نمونه انتخاب و مورد مطالعه قرار می گیرد. در این تحقیق پس از تعیین حجم نمونه ، از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شده و پرسشنامه در بین آن ها توزیع گرد ید. ابزارگردآوری پرسشنامه استاندارد رفتار شهروندی سازمانی که توسط اوراگان و کانوسکی (۱۹۸۰) شامل ۵ بعد و ۱۵ سوال، پرسشنامه ادراک از حرفه گرایی کریمی (۱۳۹۱) شامل ۸ سوال و پرسشنامه احساس عدالت سازمانی نیهوف و مورمن (۱۹۹۳) شامل ۳ بعد و ۲۰ سوال بود. روایی محتوایی پرسشنامه ها توسط استاد راهنما و چند نفر از صاحبنظران موضوعی و روایی صوری پرسشنامه توسط چند تن از افراد جامعه آماری مورد تایید قرار گرفت . پایایی پرسشنامه ها با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه شد. تجز یه و تحلیل داده های پژوهش در دو سطح توصیفی با استفاده از آماره ها یی همچون میانگین و انحراف معیار و استنباطی با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی توسط نرم افزار SPSS و SmartPls صورت پذیرفت . نتایج این تحقیق نشان داد که احساس عدالت سازمانی در رابطه بین ادراک از حرفه گرایی در سازمان با رفتار شهروندی سازمانی نقش میانجی دارد. ادراک از حرفه گرایی در سازمان با رفتار شهروندی سازمانی رابطه دارد. ادراک از حرفه گرایی در سازمان با احساس عدالت سازمانی رابطه دارد. احساس عدالت سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی رابطه دارد.کلیدواژه ها
احساس عدالت سازمانی ؛ ادراک از حرفه گرایی در سازمان؛ رفتار شهروندی سازمانی .مقالات مرتبط جدید
- عوامل تاثیرگذار بر خرید ناگهانی و راهکارهای افزایش آن در خرده فروشی
- نقش رسانه های اجتماعی بر صادرات بخش خصوصی
- الگوریتم ژنتیک یکپارچه و رویکردیادگیری عمیق برای تشخیص و طبقه بندی موثر حملات سایبری در محیط های صنعتی اینترنت اشیا (IIoT)
- بررسی فرآیند مدیریت دانش در رابطه با هم افزایی هوش مصنوعی و اینترنت اشیا و تاثیرگذاری این رابطه بر مدیریت دانش
- تاثیر مدیریت آموزشی بر خلاقیت دانش آموزان در محیط های یادگیری مجازی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.