سیاست های زمین داری حکومت قاجاریه در زنجان براساس نظریه دولت پاتریمونیال ماکس وبر
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های ایرانشناسی، دوره: 14، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_JISUT-14-2_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 128
نویسندگان
دکتری رشته تاریخ ایران بعد از اسلام.، دانشکده حقوق و علوم اجتماعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
استاد گروه تاریخ، دانشکده حقوق و علوم اجتماعی، دانشگاه تبریز.، تبریز.، ایران
چکیده
در سال های مشروطه ولایت خمسه با مرکزیت زنجان از کانون های بحرانی کشور بود و به دلیل نزدیکی به شهرهای تهران و تبریز، سال های ناآرامی را سپری کرد. در این بین علاوه بر بحران های سیاسی در کشور، دشمنی خوانین خمسه (جهانشاه خان امیرافشار و ذوالفقارخان اسعدالدوله) بر سر تصاحب زمین های یکدیگر، نابسامانی های فراوانی را در سطح جامعه موجب گردید. این ستیزه ها بی تاثیر از سیاست های زمین داری دولت قاجاریه در دوره های ناصری و مظفری نبود. بنابراین مسئله اساسی این تحقیق، نسبت الگوی حکمرانی دولت قاجارها با رقابت ها و ستیزه های خوانین زمیندار زنجان بر اساس نظریه دولت پاتریمونیال ماکس وبر است. به نظر می رسد با توجه به تداوم ساختار سیاسی قاجاریه و گسترش دستگاه دیوان سالاری قاجار ها تا اواخر دوره ناصری، شاه در نقش حاکم پاتریمونیال، با توجه به سلطه سنتی و اختیارات نامحدود و نابسامانی های اقتصادی و سیاسی کشور، با فروش املاک خالصه و افزایش تیول در ایران، زمینه لازم را برای رقابت ها و اقتدار زمین داران فراهم ساخت. تداوم این سیاست های دولت قاجاریه در سال های منتهی به انقلاب مشروطه، موجب افزایش نفوذ زمین داران شد و با عنایت به ناکارآمدی نهادهای عصر مشروطه در رفع بحران زمینداری در مناطق مختلف کشور، مشکلات فزاینده ای در سال های بعد به وجود آورد. مقاله حاضر با گردآوری داده های کتابخانه ای و اسنادی، به شیوه توصیفی_تبیینی موضوع را مورد بررسی قرار داده است.کلیدواژه ها
زمین داری, قاجاریه, زنجان, دولت پاتریمونیال, امیرافشار, اسعدالدولهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.