بررسی اثر تنش سطوح مختلف آبیاری و محلول پاشی اسید هیومیک بر خصوصیات فیزیولوژیک و ایندیگوی وسمه (Indigofera tinctoria L.)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 22، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JFCR-22-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 110
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه گنجعلی

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

علیرضا سیروس مهر

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

احمد قنبری

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

علی علی توکلی

سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان، جیرفت، ایران

چکیده

به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف آبیاری و محلول پاشی اسید هیومیک بر خصوصیات فیزیولوژیک گیاه وسمه، آزمایشی در سال زراعی ۱۳۹۹-۱۳۹۸ در پژوهشکده کشاورزی زابل در شهرستان زهک اجرا شد. در این آزمایش دور آبیاری به عنوان کرت اصلی در سه سطح (۷، ۹ و ۱۱ روز) و محلول پاشی اسید هیومیک به عنوان کرت فرعی در ۵ سطح (شاهد، ۲۰، ۳۰، ۴۰ و ۵۰ لیتر در هکتار) در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد اثر سطوح آبیاری بر کلروفیل a، روی و عملکرد برگ معنی دار بود. اثر سطوح اسید هیومیک بر کلروفیل a و b، روی، پتاسیم و عملکرد برگ وسمه معنی دار بود. اثر متقابل آبیاری در اسید هیومیک بر کاروتنوئید، پرولین، آسکوربات پراکسیداز، گایاکول پراکسیداز، کاتالاز، آهن، فسفر و محتوی ایندیگو معنی دار شد. بیشترین (۳۹.۳۲ میلی گرم بر گرم وزن تر) و کمترین (۲۴.۴۹ میلی گرم بر گرم وزن تر) میزان محتوی ایندیگو به ترتیب در دور آبیاری ۷ روز در شرایط محلول پاشی ۵۰ لیتر در هکتار و دور آبیاری ۱۱ روز در شرایط عدم کاربرد اسید هیومیک به دست آمد. کمترین میزان کلروفیل a (۰.۳۹۵۴ میلی گرم بر گرم وزن تر) و b (۰.۲۰۹۸ میلی گرم بر گرم وزن تر) در تیمار عدم محلول پاشی اسید هیومیک و بیشترین میزان کلروفیل a (۰.۶۷۴۱ میلی گرم بر گرم وزن تر) و b (۳۷۴۰/۰ میلی گرم بر گرم وزن تر) در تیمار محلول پاشی ۵۰ لیتر در هکتار مشاهده شد. بیشترین مقدار آسکوربات پراکسیداز با دور آبیاری ۹ روز و ۱۱ روز (به ترتیب ۰.۷۱۱۱ میلی گرم بر گرم و ۰.۷۷۸۶ میلی گرم بر گرم وزن تر) در تیمار عدم محلول پاشی اسید هیومیک و کمترین مقدار این صفت (به ترتیب ۰.۶۰۷۶ میلی گرم بر گرم و ۰.۶۰۱۸ میلی گرم بر گرم وزن تر) در تیمار محلول پاشی ۵۰ لیتر در هکتار به دست آمد. بیشترین مقدار عنصر فسفر (۲.۰۲۲ میلی گرم بر کیلوگرم وزن تر) با دور آبیاری ۱۱ روز در شرایط محلول پاشی ۳۰ لیتر در هکتار به دست آمد و کمترین مقدار عنصر فسفر (۱.۲۵۹ میلی گرم بر کیلوگرم وزن تر) با دور آبیاری ۷ روز در شرایط محلول پاشی ۳۰ لیتر در هکتار اسید هیومیک به دست آمد. در مجموع، جهت تولید برگ وسمه دور آبیاری ۹ روز در شرایط محلول پاشی ۴۰ لیتر در هکتار اسید هیومیک و برای به دست آوردن محتوی ایندیگوی بیشتر دور آبیاری ۱۱ روز و ۴۰ لیتر در هکتار اسید هیومیک مناسب به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

تنش خشکی, رنگدانه, عناصر معدنی, کود آلی, گیاه دارویی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.