چالش های مفهوم اسیر جنگی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه غالب، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GHALEB-12-1_006
  • زبان مقاله: انگلیسی
  • تعداد مشاهده: 130
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ستار عزیزی

پوهنتون/ دانش گاه بوعلی سینا

امید حکیم زاده

موسسه تحصیلات عالی خصوصی غرجستان

وحید سدید

پژوهش گر حقوق بین الملل

چکیده

از مهم ترین ستون های حقوق بین الملل بشردوستانه، تفکیک رزمنده گان از غیرنظامیان بوده است. ویژه گی بارز خصیصه رزمنده گی این است، که آن ها حق مشارکت در درگیری ها را دارند. رزمنده گان به صرف انجام اقدامات قانونی در جنگ، تعقیب و مجازات نمی شوند و پس از پایان مخاصمات، می بایست آزاد شوند. شناسایی وضعیت اسیر جنگی، مقدمه لازم برای بهره مند شدن رزمنده از این حقوق است. ایالات متحده جهت محرومیت جنگ جویان وابسته به طالبان و القاعده در جنگ افغانستان، از شناسایی وضعیت اسیر جنگی برای دست گیرشده گان، خودداری کرد و از آن ها با عنوان رزمنده غیرقانونی نام برد تا بتواند آن ها را برای مدت نامحدودی در بازداشت نگه دارد. هدف این تحقیق، بررسی مسوولیت بین المللی دولت امریکا در وضع این قانون و ضرورت الغای این مقرره بوده است. سوال اساسی این پژوهش این بوده که: که رویکرد جدید امریکا، به ویژه قانون ۲۰۰۶م تا چه میزان با مقررات حقوق بشردوستانه مطابقت دارد؟ روش بررسی این پژوهش، تحلیلی –توصیفی می باشد و شیوه گردآوری اطلاعات، کتاب خانه یی است. با بررسی قواعد حقوق بین الملل از جمله رویه قضایی بین المللی به این یافته ها دست یافته ایم که: قانون مذکور علاوه بر مغایرت با مقررات کنوانسیون سوم ژنو، رویه خطرناکی را در روابط بین المللی ایجاد خواهد کرد و پس رفتی در رعایت قواعد مسلم حقوق بشردوستانه در حوزه حقوق رزمنده گان می باشد، که در چند دهه اخیر، رو به توسعه و پیش رفت نهاده است.از مهم ترین ستون های حقوق بین الملل بشردوستانه، تفکیک رزمنده گان از غیرنظامیان بوده است. ویژه گی بارز خصیصه رزمنده گی این است، که آن ها حق مشارکت در درگیری ها را دارند. رزمنده گان به صرف انجام اقدامات قانونی در جنگ، تعقیب و مجازات نمی شوند و پس از پایان مخاصمات، می بایست آزاد شوند. شناسایی وضعیت اسیر جنگی، مقدمه لازم برای بهره مند شدن رزمنده از این حقوق است. ایالات متحده جهت محرومیت جنگ جویان وابسته به طالبان و القاعده در جنگ افغانستان، از شناسایی وضعیت اسیر جنگی برای دست گیرشده گان، خودداری کرد و از آن ها با عنوان رزمنده غیرقانونی نام برد تا بتواند آن ها را برای مدت نامحدودی در بازداشت نگه دارد. هدف این تحقیق، بررسی مسوولیت بین المللی دولت امریکا در وضع این قانون و ضرورت الغای این مقرره بوده است. سوال اساسی این پژوهش این بوده که: که رویکرد جدید امریکا، به ویژه قانون ۲۰۰۶م تا چه میزان با مقررات حقوق بشردوستانه مطابقت دارد؟ روش بررسی این پژوهش، تحلیلی –توصیفی می باشد و شیوه گردآوری اطلاعات، کتاب خانه یی است. با بررسی قواعد حقوق بین الملل از جمله رویه قضایی بین المللی به این یافته ها دست یافته ایم که: قانون مذکور علاوه بر مغایرت با مقررات کنوانسیون سوم ژنو، رویه خطرناکی را در روابط بین المللی ایجاد خواهد کرد و پس رفتی در رعایت قواعد مسلم حقوق بشردوستانه در حوزه حقوق رزمنده گان می باشد، که در چند دهه اخیر، رو به توسعه و پیش رفت نهاده است.

کلیدواژه ها

اسیر جنگی، رزمنده گان غیرقانونی، حقوق ایالات متحده امریکا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.