قارچهای اندوفیت جداشده از درختان بلوط (Quercus brantii Lindl و Quercus infectoria Oliv)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله تحقیقات حمایت و حفاظت جنگلها و مراتع ایران، دوره: 16، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFRPR-16-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 97
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

A. Hajizadeh

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، کردستان، ایران

Jahanshir Amini

دانشیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، کردستان، ایران

J. Abdollahzadeh

دانشیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، کردستان، ایران

چکیده

DOR: ۹۸.۱۰۰۰/۱۷۳۵-۰۸۵۹.۱۳۹۷.۱۶.۱۷۱.۳۲.۲.۱۶۰۲.۴۱ قارچ های اندوفیت بخشی از اجزای مهم تنوع زیستی مرتبط با گیاهان هستند و قادر بوده تمام بافت­های داخلی گیاهان را کلنه کرده و سبب بهبود سلامت گیاه شوند. آنها می­توانند با بیمارگرهای گیاهان برای فضا و غذا از نظر اکولوژیکی رقابت کرده و موجب کاهش بیماری در گیاهان شوند. بهمنظور شناسایی قارچ های اندوفیت از برگ، تنه و پوست شاخه­های سالم درختان بلوط گونه­های Quercus brantii Lindlو Quercus infectoria Olivدر استان کردستان از مناطق بانه، کامیاران و مریوان نمونه برداری به­صورت تصادفی انجام شد. نمونه ها در آزمایشگاه به قطعات نیم تا یک سانتیمتری تقسیم و پس از ضدعفونی با هیپوکلرید سدیم ۵% و اتانول ۷۰% با آب مقطر سترون شستشو داده  و پس از خشک کردن روی کاغذ صافی سترون روی محیط سیبزمینی- دکستروز – آگار حاوی آنتی بیوتیک  داکسیسایکلین (۱۵۰ میلیگرم در لیتر) در دمای ۲۵ درجه سانتی­گراد کشت شد. شناسایی گونه ها براساس خصوصیات ریختشناختی و توالی ناحیه ITS-rDNA انجام گردید. بر این اساس از ۷۵ جدایه، گونه های Peyronellaea glomerata (Corda)، Truncatella angustata (Pers.) Hughes، Ulocladium botrytis (Preuss)، Microsphaeropsis olivacea (Bonord.)، Chaetomium subaffine (Sergeeva)، Trichoderma citrinoviride (Bissett) و Trichoderma atroviride (P. Karst)` شناسایی شدند. دو گونه Chaetomium subaffine و Ulocladium botrytisبیشترین فراوانی را در بین قارچ­های جدا شده از بافتهای مورد مطالعه به خود اختصاص دادند. علاوه بر این، بیشترین جدایه­های اندوفیت به­ترتیب از بافت ساقه و تنه درختان بلوط گونه Q. brantiiجدا شد.

کلیدواژه ها

بلوط, مطالعات فیلوژنتیکی, ITS, Truncatella, Peyronellaea

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.