ارزیابی مولکولی رابطه فیلوژنتیک جمعیت هایی از لاله واژگون ایران با استفاده از توالی ناحیه ITS

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله علمی تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران، دوره: 23، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRFP-23-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 103
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

mahmoud kiyani

دانش آموخته دوره دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

alireza babaee

نویسنده مسئول مکاتبات، استادیار، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

fatemeh sefidkon

استاد، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع، تهران

mohammadreza naghavi

استاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج

چکیده

جنس لاله واژگون (Fritillaria) دربردارنده بیش از ۱۴۰ گونه در خانواده سوسنیان می­باشد که از میان آنها گونه F. imperialis از نظر زینتی و دارویی از ارزش و اهمیت بالایی برخوردار است. تعداد ۱۹ جمعیت از لاله واژگون از رویشگاه­های طبیعی خود واقع در ۶ استان کشور جمع­آوری شدند. ارزیابی­های فیلوژنتیک بر اساس توالی ناحیه ITS در سطح DNA هسته­ای و با استفاده از روش های «نیبرجوینینگ» و «ماکسیمم لایکلی­هود» انجام شد. ژنوتیپ­های لاله واژگون در ۳ گروه مختلف جای گرفتند؛ به­طوری­که جمعیت­های موجود در هر شاخه از الگوی منطقی نسبی پیروی کرده و بر اساس فاصله جغرافیایی و اختصاصات اقلیمی توزیع شدند. اگرچه ۲ ژنوتیپ زرد رنگ در کنار ۲ ژنوتیپ قرمزی که همگی از یک منطقه جمع­آوری شده بودند یک گروه جداگانه را تشکیل دادند، اما بر اساس تمایز رنگی به­خوبی از یکدیگر تفکیک شدند. بر اساس مقادیر شاخص بوت­استرپ جدایش اعضاء درون گروه­ها اغلب به­خوبی انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد که توالی­های DNA در ناحیه ITS قابلیت بالایی برای یافتن روابط فیلوژنتیک جمعیت­های مختلف این گونه دارد. به طوری که تحقیق حاضر نخستین مطالعه انجام شده با استفاده از توالی ناحیه ITS برای ارزیابی مولکولی رابطه فیلوژنتیک جمعیت­های لاله واژگون می­باشد.

کلیدواژه ها

لاله واژگون (Fritillaria imperiallis L.), گیاه دارویی, گیاه زینتی, ITS, فیلوژنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.