تجزیه ارتباط صفات مورفولوژیک در کرچک (Ricinus communis L.) با استفاده از نشانگرهای ISSR

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله علمی تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران، دوره: 24، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRFP-24-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 98
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

zahra agha ali

دانش آموخته کارشناسی ارشد، اصلاح نباتات، گروه اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهی دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

reza darvish zadeh

نویسنده مسئول مکاتبات، استاد، گروه اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهی دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه پست الکترونیک: r.darvishzadeh@urmia.ac.ir

farnaz goodarzi

دانش آموخته کارشناسی ارشد گیاهان دارویی، ادویه‎ای و نوشابه‎ای، گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

چکیده

کرچک (Ricinus communis L.) یکی از قدیمی‎ترین گیاهان دارویی روغنی در جهان است. این گیاه به‎طور گسترده در قسمت‎های مختلف ایران پراکنده شده است. به‎منظور شناسایی نشانگرهای ISSR پیوسته با ژن های کنترل‎کننده ۲۶ صفت مورفولوژیک در ۱۲ جمعیت کرچک از تجزیه ارتباطی بر اساس اطلاعات حاصل از ۱۶ ترکیب آغازگری ISSR استفاده شد. ارزیابی فنوتیپی جمعیت‎ها در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ارومیه در سال ۱۳۹۱ انجام گرفت. نشانگر UBC-۸۵۹ موثرترین نشانگر در بررسی تنوع جمعیت های کرچک در این تحقیق بود. بر اساس ۱۱۶ مکان تکثیری توسط آغازگرهای ISSR، ژنوتیپ‎های مورد بررسی به ۶ زیر جمعیت تقسیم شدند. با استفاده از مدل خطی مخلوط (MLM)، ۲۶ مکان پیوسته با ۱۷ صفت مورفولوژیک شناسایی شد. مقدار R۲ در محدوده ۴/۱۲ (UBC۸۵۷-۵) تا ۱/۲۸ درصد (UBC۸۴۴-۲) متغیر بود. اکثر مکان ها به‎طور اختصاصی با یک صفت پیوسته بودند. مکان UBC۸۱۲-۸ با ۸ صفت مورد مطالعه پیوسته بود. وجود نشانگرهای مشترک در میان برخی صفات بررسی شده می تواند ناشی از اثرات پلیوتروپی و یا پیوستگی نواحی ژنومی دخیل در کنترل این صفات باشد. شناسایی نشانگرهای مشترک اهمیت زیادی در به­نژادی گیاهان دارد، زیرا گزینش هم­زمان چند صفت از طریق انتخاب به‎کمک نشانگر (MAS) را امکان­پذیر می­سازند.

کلیدواژه ها

صفات مورفولوژیک, عدم تعادل لینکاژی, کرچک, مدل خطی مخلوط, نشانگرهای مولکولی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.