تحلیل نظام ستاره سازی سینما به مثابه دستاویزی برای نقد مدرنیزاسیون آمرانه پهلوی (مورد مطالعه: سینمای عباس شباویز)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی فرهنگ و هنر، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SCART-6-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 89
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد نعمت اللهی

دانشجوی دکتری، گروه پژوهش هنر، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

علیرضا صیاد

دانشیار، گروه سینما، دانشکده ی سینما و تئاتر، دانشگاه هنر، تهران، ایران

چکیده

در ساخته (۱۳۴۸) عباس شباویز، کاباره ­دار صاحب نفوذی به نام شاهین مجذوب استعداد خوانندگی دختری کولی به نام آتش می­ شود و می­ کوشد وی را به ستاره کاباره­ های خود تبدیل کند. بعد از آنکه تحت نظارت و حمایت شاهین، آتش به ستاره شناخته شده ­ای بدل می­شود، علیرغم مخالفت شاهین، دلباخته استاد موسیقی خود می ­شود. شاهین این بار از قدرت خود بهره می­ گیرد تا از ادامه فعالیت این زوج جلوگیری، و آن­ها را از صنعت سرگرمی طرد کند. پژوهش توصیفی-تحلیلی حاضر، با رجوع به آرای نظریه ­پردازانی همچون لورا مالوی و ماری ان دوان در رابطه با مفهوم ستاره زن، می­ کوشد نحوه بازنمایی فرایند برساخته شدن آتش به عنوان یک کالای محبوب در صنعت سرگرمی تحت نظارت شاهین را مورد مطالعه قرار دهد. سپس پژوهش، امکان اینکه بازنمایی سینمای شباویز از این سازوکار، استعاره ای انتقادی از مدرنیزاسیون آمرانه پهلوی، و استراتژی حکومت در جذب توده ها با وعده های جذاب مدرنیته و اعمال تغییرات بر او باشد را، در نظر می گیرد. ذیل این فرض، تغییر شکل و رفتار آتش تحت نظارت شاهین، به عنوان نمادی از تغییرات غیر اخلاقی، نمایشی و «معطوف به ظواهر» مدرنیزاسیون پهلوی، بررسی می شود. پژوهش نتیجه می گیرد که فیلم شباویز، با بهره ­گیری از تمهیدات سینمایی متناسب، در بازنمایی سازوکار نظام ستاره­سازی موفق بوده است، و فیلم، این سازوکار را استعاره ای از مدرنیزاسیون آمرانه در نظر می گرد و معطوف بودن پروژه مدرنیزاسیون به ظواهر جامعه را نقد می کند. از سوی دیگر پژوهش، ضرورت پژوهش­هایی مبتنی بر بازخوانی آثار سینمای ایران، مخصوصا آثار مهجور فیلم فارسی، با بهره­ گیری از آرای نظریه ­پردازان معاصر را خاطر نشان می­ سازد.

کلیدواژه ها

ستاره سینما, مدرنیزاسیون آمرانه, توده ها, صنعت سرگرمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.