تحلیل اثر اخلاق حرفه ای بر کیفیت حسابرسی داخلی با تاکید بر نقش میانجی فرهنگ سازمانی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، دوره: 19، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJEST-19-2_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 129
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا اردستانی رستمی

۱. PhD student, Dept. of Accounting, Tonkabon Branch, Islamic Azad University, Tonkabon, Iran

بهنام گیلانی نیای صومعه سرائی

۲. Dept. of Accounting, Rudsar and Amlesh Branch, Islamic Azad University, Rudsar, Iran

محمود صمدی لرگانی

۳. Dept. of Accounting, Tonkabon Branch, Islamic Azad University, Tonkabon, Iran

محمدرضا پورعلی

Dept. of Accounting, Chalos Branch, Islamic Azad University, Chalos, Iran.

چکیده

زمینه: این پژوهش با هدف تحلیل اثر اخلاق حرفه‎ای بر کیفیت حسابرسی داخلی با تاکید بر نقش میانجی فرهنگ سازمانی اجرایی شد. روش: از نظر هدف این پژوهش از نوع پژوهش‎های کاربردی می باشد؛ و از دیدگاه شیوه گردآوری اطلاعات، توصیفی و از نوع پیمایشی (به دلیل استفاده از پرسشنامه) است. جامعه آماری کلیه حسابداران، حسابرسان داخلی، مدیران و کارکنان عالی رتبه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بود که بر اساس جدول کرجسی و مورگان و با نمونه گیری در دسترس تعداد ۳۸۴ نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند . ابزار پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود.  اطلاعات گردآوری شده توسط پرسشنامه ها به وسیله نرم افزار SPSS  و AMOS۲۴ با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: تجزیه و تحلیل فرضیات پژوهش با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری در سطح اطمینان ۹۵ درصد نشان داد که اخلاق حرفه‎ای اثر مثبت و معناداری بر کیفیت حسابرسی داخلی دارد. فرهنگ سازمانی اثر مثبت و معناداری بر کیفیت حسابرسی داخلی دارد. همچنین فرهنگ سازمانی در رابطه میان اخلاق حرفه‎ای و کیفیت حسابرسی داخلی نقش میانجی و مثبتی دارد. نتیجه گیری: اخلاق حرفه ای در حسابرسی به استانداردهای پذیرفته شده در رفتار شخصی و تجاری ، ارزش ها و اصول های اصلی حسابرسی داخلی اشاره می کند که نبود آن با هیچ امتیاز دیگری قابل جبران نیست.

کلیدواژه ها

Professional Ethics, Organizational Culture, Internal Audit Quality, اخلاق حرفه ای, فرهنگ سازمانی, کیفیت حسابرسی داخلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.