تخمین بصری میزان عریان شدگی مخلوط آسفالتی با استفاده از روش پردازش تصویر

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله مهندسی زیر ساخت های حمل و نقل، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JTIEJO-1-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود عامری

استاد، دانشکده عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران

آرمین جراحی

دانشجوی دکتری راه و ترابری، دانشکده عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران

منصور صادقی آواز

کارشناس ارشد راه و ترابری

چکیده

یکی از عوامل خرابی مخلوط­ های آسفالتی در مناطق مرطوب، پدیده عریان شدگی (جدا شدن قیر از سنگدانه) است. نفوذ رطوبت به درون مخلوط­ های آسفالتی به ­دلیل ضعف پیوند سنگدانه-قیر می­ تواند باعث ایجاد عریان شدگی در مخلوط آسفالتی و به تبع آن ایجاد خرابی در سطح روسازی شود. برای ارزیابی مقاومت مخلوط آسفالتی در برابر عریان شدگی، روش ­های آزمایشگاهی متعددی به ­صورت استاندارد معرفی شده است. آزمون کشش غیر مستقیم لاتمن اصلاح شده و تعیین پارامتر TSR یکی از روش­ های رایج در ارزیابی مقاومت مخلوط آسفالتی در برابر عریان شدگی است. در این پژوهش، برای تعیین مقاومت مخلوط آسفالتی در برابر عریان شدگی روشی بر مبنای پردازش تصویر ارائه شده و پارامتر عریان شدگی به عنوان شاخصی برای ارزیابی حساسیت رطوبتی مخلوط آسفالتی معرفی شده است. نمونه ­های مورد استفاده در این تحقیق از مصالح آهکی، سرباره فولادی و فیلر آهک هیدراته تهیه شده ­اند. مقایسه مقادیر پارامتر شاخص عریانشدگی با مقادیر TSR نشان داد که روش پیشنهاد شده از قابلیت اطمینان مناسبی برای تعیین مقاومت مخلوط آسفالتی در برابر عریانشدگی برخوردار است.

کلیدواژه ها

مخلوط آسفالتی, عریان شدگی, پردازش تصویر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.