عوامل موثر بر کیفیت آب در کشورهای منتخب آسیا با مدل دوربین فضایی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست و مهندسی آب، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JEWE-10-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 89
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر دادرس مقدم

استادیار، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

مهدی صفدری

دانشیار، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

رضا دهواری

دانشجوی دکتری، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

چکیده

کیفیت منابع آب برای حفاظت از محیط­زیست و سلامت عمومی بشر ضروری است. کاهش کیفیت آب دارای اثرات متعددی محیط­زیستی بود. علاوه بر ایجاد مشکلات محیط­زیستی، هزینه­ی دولت­ها را افزایش می­دهد. هدف از این پژوهش بررسی تجربی رابطه کیفیت آب و درآمد در کشورهای آسیایی منتخب، با در نظر گرفتن وابستگی های فضایی بین کشورها است. بدین منظور از روش اقتصادسنجی فضایی برای ۹ کشور آسیایی طی دوره زمانی۲۰۰۰ تا ۲۰۲۰ استفاده شد. داده­های مورد نیاز از بانک جهانی اخذ شد. ابتدا آزمون موران، جری و جتیس برای اثبات وجود وابستگی فضایی انجام شد. با استفاده از آزمون والد مدل دوربین فضایی به عنوان مدل بهینه تعیین شد. سپس با استفاده از نرم­افزارStata۱۷  مدل برآورد و اثرات مستقیم و غیرمستقیم شناسایی شد. نتایج نشان داد سرریزهای فضایی قابل توجهی در مدل وجود دارد. تولید ناخالص داخلی بر کیفیت آب کشورهای آسیایی بیشترین تاثیر مثبت و تراکم جمعیت بیشترین تاثیر منفی را دارد. اثر سرریز فضایی تولید ناخالص داخلی واقعی سرانه و سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر کیفیت آب مثبت و معنی دار بوده است. همچنین سرریز فضایی قانونمندی و اثربخشی دولت بر کیفیت آب کشورهای آسیایی تاثیر مثبت و معنی داری داشته است.

کلیدواژه ها

اقتصادسنجی فضایی, تراکم جمعیت, تولید ناخالص داخلی, کیفیت آب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.