پیش بینی مناطق دارای توان اکوتوریسم با شبکه عصبی مصنوعی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های محیط زیست، دوره: 12، شماره: 23
  • کد COI اختصاصی: JR_EIAP-12-23_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 133
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منیژه طالبی

دانشجوی دکتری مهندسی جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

باریس مجنونیان

استاد گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایران

مجید مخدوم

استاد گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایران

احسان عبدی

دانشیار گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایران

محمود امید

استاد گروه مهندسی مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران، ایران

چکیده

استفاده تفرجی از منطقه باید مطابق توان محیطزیستی آن انجام گیرد. بنابراین، این پژوهش با هدف ارایه یک روش برای مدلسازی و رتبهبندی مناطق دارای توان اکوتوریسم انجام شد. بدین منظور از روش سیستمی مخدوم با توجه به ویژگیهای منطقه و شبکه عصبی پرسپترون چندلایه (MLP) برای ارزیابی توان اکولوژیکی منطقه حفاظت شده ارسباران استفاده شد. در گام نخست منابع اکولوژیکی و اقتصادی- اجتماعی شناسایی و نقشههای آنها تهیه شدند، سپس با تجزیه و تحلیل و جمعبندی دادهها در نرمافزار ArcGIS نقشه توان اکوتوریسم حاصل شد. در مرحله بعد با استفاده از نتایج روش سیستمی، شبکه عصبی آموزش داده شد و ساختارهای مختلف آن مورد ارزیابی قرار گرفتند و در نهایت نقشه مناطق مناسب گردشگری براساس خروجی شبکه عصبی مدلسازی شد. در مرحله آخر با دخالت دادن معیارهای اقتصادی- اجتماعی و جاذبههای تفرجی اولویتبندی و ارزیابی نهایی انجام گرفت. ارزیابی توان اکولوژیکی با روش سیستمی نشان داد، منطقه دارای توان برای تفرج متمرکز طبقه دو (۰۶/۰%) و تفرج گسترده طبقه دو (۳۳/۱۰%) است. توپولوژی ۳-۹-۷ به عنوان بهترین طبقهبندی با دقت کلی ۹۸% جهت طبقهبندی مناطق تفرجی انتخاب شد و بهترین عملکرد شبکه عصبی به کلاس تفرج متمرکز و کمترین عملکرد به کلاس تفرج گسترده تعلق گرفت. براساس نقشه مدلسازی شده، ۱۷/۰% منطقه به تفرج متمرکز طبقه ۲، ۰۹/۱۰% به تفرج گسترده طبقه ۲ و ۷۴/۸۹% به نامناسب برای تفرج اختصاص یافت. مطالعه حاضر نشان داد شبکه عصبی مصنوعی قابلیت طبقهبندی مناطق مناسب گردشگری را با دقت بالا دارد.

کلیدواژه ها

ارزیابی توان اکولوژیکی, اکوتوریسم, تجزیه و تحلیل سیستمی, شبکه عصبی مصنوعی, منطقه حفاظتشده ارسباران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.