ویژگی های مغناطیسی ذرات معلق انباشته روی برگ چنار برای پایش آلودگی هوا در تهران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های محیط زیست، دوره: 11، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_EIAP-11-21_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 159
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا عباسی

محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحدعلوم و تحقیقات تهران

عاتکه اصلانی

گروه زمین شناسی، آزمایشگاه محیط و دیرین مغناطیس، سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، تهران

حبیب علیمحمدیان

زمین شناسی (زمین شناسی ژئوکرونولوژی)، دانشگاه تربیت مدرس تهران

سید محسن حسینی

گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس

نعمت اله خراسانی

گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

عبدالرضا کرباسی

گروه محیط زیست، دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران

چکیده

پایش خواص مغناطیسی ذرات معلق در هوا که بر روی برگ درختان ترسیب شده اند اطلاعات مفیدی از توزیع فضایی ذرات معلق را در مناطق شهری و صنعتی فراهم می آورد. مطالعه حاضر با هدف بسط و توسعه به کارگیری روش مغناطیس سنجی محیطی برای مطالعه آلودگی های محیط زیست در ایران و بررسی و پایش آلاینده های فلزی هوا ناشی از تردد خوردها در برخی از نقاط پرترافیک تهران انجام گرفت. برگ های درختان چنار در مناطق درونی پارک چیتگر به عنوان منطقه پاک و میدان آزادی و پل گیشا به عنوان منطقه پرتردد جمع آوری شد. در هر ناحیه پایه های درختی سالم در کم ترین فاصله از خیابان به صورت تصادفی انتخاب شد. جهت قرارگیری درختان نسبت به خیابان و نور خورشید و جهت وزش باد یکسان در نظر گرفته شد. برگ های کاملا سالم از خارجیترین قسمت تاج پوشش هر از سمت خیابان، از ارتفاع حداقل ۵/۱ تا ۲ متری از سطح زمین جمع آوری شد. برگ ها در نایلون های لفافه دار در مخزن یخ با حداقل تماس دست قرار داده و درکوتاه ترین زمان به آزمایشگاه منتقل شد. مولفه های مغناطیسی اعم از پسماند مغناطیسی طبیعی، پذیرفتاری مغناطیسی جرمی، پسماند مغناطیسی ایزوترمال و پسماند مغناطیسی القایی اشباع شده در نمونه ها اندازه گیری شد. غلظت مس، آهن، سرب و کادمیوم با طیف سنج جرمی اندازه گیری و رابطه بین مولفه های مغناطیسی و فلزات بررسی شد. نتایج نشان داد که بالا ترین ارزش پذیرفتاری و پسماند مغناطیسی اشباع برگ با ترافیک بالاتر خودروها در آزادی و گیشا در ارتباط است. بررسی ترکیب ذرات در منطقه چیتگر، ترکیبی از کانی های فرومغناطیسی سخت مانند هماتیت با غلظت بالا و کانی های فرومغناطیس نرم با غلظت کم را نشان داد که حاصل فعالیت صنایع پیرامونی و ترافیک بزرگراه تهران-کرج است. سهم حضور کانی های مغناطیسی نرم در هر دو منطقه آزادی و گیشا در مقایسه با چیتگر بالاتر بود. در آزادی اندازه ذرات بزرگ تر بوده و رفتار کانی ها نشان دهنده ترکیبی از حضور کانی های نرم و کانی های سخت بود، در حالی که اندازه ذرات در گیشا کوچک تر بود.

کلیدواژه ها

فلزات سنگین, ویژگی های مغناطیسی, برگ چنار, پذیرفتاری مغناطیسی, پسماند مغناطیسی القایی اشباع شده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.